Заплати и трудови договори сред топ нарушенията на шефовете в Бургаско

Архив Бургас

25-09-2012, 13:13

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Равносметката в края на сезона обаче показала значителен спад в порочната практика да се експлоатират работници като се назначат на четиричасов работен ден.

2012 са нарушенията на работодателите в Бургаско, свързани с трудовите правоотношения от началото на юни до края на август.

Най-често шефовете са санкционирани или получили предписания от инспекторите заради проблеми с възнаграждението на работниците – 443, нарушения, свързани с работното време – 115 и оформянето на документите при прекратяване на договора – 421. Това заяви директорът на областна инстепркия по труда Бургас Павлин Васков.

“Беше поредното тежко лято за инспекцията по труда. Като цяло има спад в нарушенията, свързани с трудовите договори, но не е голям”, каза Васков.

Равносметката в края на сезона обаче показала значителен спад в порочната практика да се експлоатират работници като се назначат на четиричасов работен ден.

“Най-трудно остава установяването на реално отработеното време. Пристигат много жалби в които се твърди че е работено повече от осем часа, колкото е по трудов договор. Установяването за минал период е практически почти невъзможно”, допълни Васков.

За да прекъснат тази практика инспекторите правят две проверки, една сутрин и една вечер и така установяват колко часа реално е работният ден на наетите.

От началото на юни до края на август са извършени 873 проверки, като в тях работят 30 677 служители. 274 от инспекциите са след граждански жалби. 80% от тях са свързани със заплащането на труда или непредоставяне на необходимите документите при напускане. Без договор пък работели 66, установили още инспекторите.

Нарушенията, свързани с осигуряването на безопасни условия на труд за периода са 996. През сезона има два смъртни случая, свързани с инциденти на работното място. Както БургасУтре писа 55-годишен мъж от Русе издъхна на път за болницата след като бе премазан от валяк в крайпътна мантинела, докато се опитвал да скочи в движение от внезапно забързалата се машина.

Другият нещастен случай е с асансьорен техник, който е загинал в Обзор.

През лятото са постъпили 608 молби от работодатели за наемане на непълнолетни, като разрешене са получили 589. Изрядни са били шефовете в Бургаско по този параграф, показали проверките. Инспекторите не са намерили незаконно работещи младежи. Исканията обаче да се даде шанс на непълнолетните да натрупат стаж през ваканцията намаляват. Преди три години 1700 са били дадените разрешителни.