Дани Каназирева скочи срещу палмите

Архив Пловдив

26-09-2012, 09:08

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Съветничката пита кмета колко ни струва екзотичното озеленяване

Дани Каназирева внася питане до кмета Иван Тотев за екзотичната растителност в  града. „В последно време в нашия град се наблюдава рязка промяна в озеленяването, като явно в тон с глобалното затопляне, навсякъде в Пловдив са поставени палми. Такива има и до Джумая джамия и останките от Римския стадион, въпреки че не са традиционни видове растителност за България. Това, освен учудването на пловдивчани, води и до неправилна оценка от страна на туристите какво е представлявал древният Пловдив”, категорична е общинската съветничка от „Съюз за Пловдив”.  Мнозина смятат, че появата на палми около Римския стадион, Католическата църква, колелото на панаира, пред новата църква в „Тракия” е кич и проява на лош вкус. Затова Каназирева настоява кметът да отговори колко са палмите, поръчани от общината, и каква е тяхната стойност. Общинската съветничка иска да получи отговор и на въпроса каква ще е поддръжката  на тропическите растения през зимата и колко ще струва тя пловдивчани.

„При поставянето на палмите взехте ли становище на експерт-озеленител или  асоциирането на палмите с тропически рай надделя при вземане на решението”, пита още градоначалника Каназирева,  като не му спестява и ботанически въпрос, свързан с климатичните условия, при които виреят палмите. В същото време Пловдив е известен с температурните си аномалии и с падането на живака до минус 20-25 градуса през зимата.  Общинската съветничка настоява да научи още каква е цялостната концепция на община Пловдив за озеленяването на града, тъй като се наблюдава странно съчетаване на традиционни и красиви видове – кестени и чинари, с тропически и екзотични растения. Още повече, че в предложената за обсъждане на тази сесия дългосрочна програма за зелената система на града, специалистите не препоръчват отглеждане на палми.

„Има ли определен план къде да се поставят новите палми или това се определя от поредното посещение на премиер или министър в града?, пита още Каназирева.