Нови 13 пловдивчани заразени със СПИН

Архив Пловдив

26-09-2012, 09:35

Снимка:

pravda.bg

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Повечето ХИВ-позитивни са мъже

112 нови случая на хора, заразени с вируса на СПИН, са регистрирани в България от началото на 2012 година до сега. Общият брой на регистрираните заразени е 1585 души.

Това каза д-р Тонка Върлева, координатор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Тя уточни, че към същия период на миналата година броят на новорегистрираните е бил 120, съобщава БНР.

„В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени", уточни д-р Върлева.

По думите й броят на ХИВ-позитивните в страната е поне три пъти повече.

56 от новите заразени са от София, 13 - от Пловдив, 8 - от Пазарджик и 5 - от Варна. Младежите под 29-годишна възраст, открити тази година, са 45 на сто. Близо 10 на сто са се заразили по време на престой в чужбина, каза още Върлева.

Пловдив води “черната” класация. Само през миналата година регистрираните ХИВ носители са 45. В страната са 165. За 2010-та "новите" болни са приблизително още толкова.

Последните заразени са две бебета и младежи. Статистиката показва, че през предишните две години най-уязвими са били пловдивчани на възраст от 15 до 34 години. Заразените мъже са в пъти повече от жените. Една от причините е, че те изневеряват повече. По-чест е и сексът между мъж с мъж. Рискова група си остават и интравенозните наркомани. Фрапиращ е случаят и на 19-годишен наркоман, който вече е "успял" да зарази и съпругата си.

Никой не може да ни каже колко точно са носителите на СПИН по света и у нас, колко са живите и колко вече са починали. По официални данни 1400 българи са заразени и заразни, по света те са милиони. Броят на реално инфектираните обаче е в пъти по-висок. Стотици не знаят, че са болни, други не се лекуват, трети емигрират. Има случаи заразени да живеят 16-17 години.

По информация на Милен Чалвров от Фондация “Надежда срещу СПИН” годишно за лекарства на болните се дават около 8 млн. лева.