Последно: Пловдив остава без тролеи (+)

Архив Пловдив

26-09-2012, 10:48

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Кметът развали договора с "Градски транспорт", Батаклиев ще обжалва в съда

Кметът Иван Тотев е развалил договора с “Градски транспорт”  АД за тролейбусния превоз в града. Информацията бе съобщена лично от него и зам-кметът по транспорта Александър Държиков.

Контрактът се прекратява едностранно от общината, поради неизпълнение на пробега, който е заложен по план. Тази сутрин уведомление е изпратено до собственика на дружеството Ангел Батаклиев. Общината не затваря възможността фирми да инвестират в тролейбусен транспорт. „Ако се появи потенциален кандидат бихме възложили конкурс за договор“, коментира Държиков.

Настоящият договор се счита за прекратен три дни след получаването на обратна разписката от изпратеното писмо. „Уведомление сме пратили и до Държавната автомобилна инспекция да следи, ако „Градски транспорт“ не спази прекратяването и продължи да вози пътници“, добави зам-кметът. Общината спира изплащането на субсидии и компенсации, които се полагат за тролейбусния транспорт. Общо държавните субсидиите за автобусите и тролейбусите са около 70 хиляди на месец, компенсациите около 40 хиляди.  Общината превежда на "Градски трансопрт" около 100 хиляди. Няма да се изплащат близо 20 % от посочените суми, които до сега бяха пренасочвани за тролеите.

Батаклиев има право да премахне контактната мрежа. „Бизнесменът твърди, че преговаря с инвестотор, който проявява интерес към тролейбусите. Дори преговорите между тях вървели към финал“, съобщи още Държиков. „Времето ще покаже има ли такава персона“, добави той.

Междувременно, стачката в "Градски транспорт" продължава. Тази сутрин 30 рейса са останали в гаражите. По договор 63 автобуса по 8 градски линии от фирмата на Ангел Батаклиев трябва да возят пловдивчани.

Шофьори и кондуктори протестират заради неизплатени и забавени заплати.

Ресорният зам.-кмет Александър Държиков днес има среща с представители на двата синдиката в дружеството.

Пред зам-кмета Батаклиев обещал, че решаването на въпроса със стачката на служителите е въпрос на часове. Автобусната мрежа щяла да работи на пълен капацитет и гражданите можели да бъдат спокойни.

Междувременно стана ясно, че мажоритарният собственик на "Градски транспорт" АД ще обжалва в съда едностранното прекратяване на договора за тролейбусите, пише marica.bg.

Това е най-голямото безобразие, което може да сътвори администрацията, недалновидно, подло и цинично, коментира Ангел Батаклиев. Той счита, че се разиграва сценарий, за да му вземат линиите и да ги предоставят на други фирми. В София ми казаха, че е взето политическо решение да ми отнемат бизнеса, жалко е, че се унищожава тролейбусният транспорт, създаден преди 55 години с парите на данъкоплатците, негодува Батаклиев. Фирмата вече е внесла иск в съда срещу общината за неизплатени компенсации в размер на около 8 млн. лева. Мога да направя и друго - да измъкна кабелите, да сваля контактната мрежа и като я нарежа за скраб ще си платя всички дългове, заяви Батаклиев.