Осъдиха затворник, давал подкуп за отпуск

Архив Пловдив

26-09-2012, 12:44

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Сашо се опитал да подкупи възпитател с 40 лева

Пловдивският окръжен съд осъди 44 – годишния Сашо Петров на осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 600 лева.  

Петров беше признат за виновен в това, че на 08.12.2011 г. в гр. Пловдив е дал дар – сумата от 40 лв. на длъжностно лице – Валентин Велинов, за да предложи Сашо за награда домашен отпуск.

Мъжът е осъждан няколко пъти за кражби и разпространение на наркотични вещества, като през декември 2011 г. изтърпявал наказание от две години и осем месеца лишаване от свобода в Затвора Пловдив.

На Валентин Велинов било възложена функция на социален работник, отговарящ за социалната дейност и възпитателната работа с лишените от свобода при Затвора Пловдив. С него на няколко пъти разговарял подсъдимият Петров с искане да изготви предложение до Началника на Затвора гр. Пловдив за награда домашен отпуск. Велинов отказал, тъй като преценил, че не са налице предпоставките затова.

На 08.12.2011 г. около 9.30 часа в кабинета на Велинов дошъл Сашо Петров отново със същата молба като посочил тежкото си семейно положение. Велинов отказал, при което Петров решил да му даде подкуп, извадил от джоба си две банкноти по 20 лв. и ги оставил на бюрото. Велинов веднага се обадил на дежурния командир на отделение и разказал за случилото се.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.