Как да димим в кръчма без да ни надушат

Архив София

26-09-2012, 08:53

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Два са начините: "отоплена градина" и "частна стая"

Кръчмите измислиха как да заобиколят забраната за пушене и през зимата. Схемите са две: "отоплена градина" и "частна стая".

Градина според тълкуването на здравното министерство е всяко помещение, което се проветрява от 3 страни – отварят се по един прозорец от трите страни на заведението или два прозореца и врата и така формално са изпълнени изискванията на закона.

Другият номер, който се практикува в хотели, но ще се приложи и от собственици на големи нощни заведения, е отделянето на "частни стаи". Това са помещения, в които се влиза само с ключ или баркод и те не се смятат за "обществено пространство", пише в. "24 часа".

Повечето масови заведения у нас обаче се ориентират към изграждането на топли зони за пушене. Някои монтират газови печки, ограждат градините и терасите на заведенията с найлони, твърди д-р Софка Добрева, шеф на отдела за контрол на нехранителни обекти и стоки в столичната РЗИ.

Ресторантьорите предпочитат да отопляват улицата, вместо да плащат глоби за нарушаване на забраната за пушене.

В очакване на по-студеното време някои собственици на заведения в страната вече настояха за смекчаване на мерките.

Засега здравното министерство се дърпа и твърди, че не предвижда промени в закона, които да смекчат изискванията или санкциите по забраната за тютюнопушенето на закрити обществени места.

Оттам припомнят, че основната цел на ограниченията е опазване здравето на хората, които са непушачи, тъй като те са изложени на вредното въздействие на тютюневия дим.