Ще посочим атентаторите от Бургас, обеща пред света Плевнелиев

Архив София

26-09-2012, 09:10

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

"Събираме овациите заради начина, по който работим по този случай"

Убеден съм, че ще разполагаме с доказателства и ще посочим извършителите на атентата в Бургас, обяви пред bTV президентът Росен Плевнелиев.

"Българската държавност ще даде всичко от себе си. Нашите институции са на прав път, има доста следи, по които се развива разследването и аз съм убеден, че ще намерим не само тези, които са го извършили, но и тези, които са вдъхновили този ужасяващ терористичен акт", каза той.

Според държавния глава България не може да си позволи бързо да взема решения на база на съмнения.

"Ние се придържаме към демократичните практики. Ние сме правова държава. Не можем да посочим някого, преди да сме сигурни, че имаме доказателства за това. За това и работим. Българските, американските и израелските служби работят много интензивно", подчерта президентът.

"Имах срещи на най-високи нива с представители на израелските служби и организации. Всички ни благодариха. Ние събираме овациите заради начина, по който работим по този случай", посочи Плевнелиев.

Президентът смята, че в следващите няколко седмици службите ще доведат разследването на атентата в Сарафово до сериозен напредък.

За първи път снощи държавният ни глава застана пред Общото събрание на ООН. В 15-минутната си реч той постави акцент върху атентата в Бургас и заяви пред света, че ще заловим извършителите и поръчителите каквото и да ни струва това.

Sofiautre припомня, че кървавия атентат в Бургас отне животана петима израелски и един български гражданин. Атентаторът също загина, родното МВР продължава и до днес да търси негов евентуален съучастник.