1 585 българи живеят с вируса на СПИН

Архив София

26-09-2012, 10:14

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Броят на заразените обаче е поне три пъти повече, твърдят експерти

Официално регистрираните българи, заразени с вируса на СПИН са 1585, като от началото на годината досега са регистрирани нови 112, обяви пред БТА д-р Тонка Върлева, координатор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

От новите заразени с вируса 88 са мъже. 56 от новооткритите са от София, 13 - от Пловдив, 8 - от Пазарджик, 5- от Варна. В другите региони на страната заразените са под 4 души.

"В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени", отбеляза Върлева.

Миналата година у нас са открити 8 бременни, заразени с ХИВ, но седем от родените деца не са били носители на вируса.

"Важно е бременните да се изследват, защото, когато се докаже, че майката е ХИВ-позитивна и се направи профилактика с антиретровирусна терапия, шансът детето да се роди здраво е 95 на сто", уверява Върлева.

По думите й у нас се очертават най-силно две уязвими групи - хомосексуалните мъже и интравенозните наркомани, но има заразени с ХИВ бизнесмени и журналисти, допълни тя.

Всички, които желаят да се изследват за СПИН, хепатит А, В и С и сифилис, могат да го направят. Изследванията са напълно анонимни и безплатни.

Според медицинската статистика преживяемостта на хора, заразени с вируса на СПИН, достига и до 25-30 години, но качеството им на живот зависи от това дали редовно се приемат лекарствата, дали са в стрес, дали боледуват от други инфекции.

Лечението на серопозитивен пациент в България струва 12 хиляди лева на година.