Местан иска майчин език, плаши със стачки

Архив София

26-09-2012, 10:25

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Заместник-председателят на ДПС посочи и други аспекти от проблема - липсата на стандарт при учебниците

ДПС ще напусне просветната комисия в Народното събрание, ако в закона за училищното образование не бъде записано, че майчиният език трябва да се изучава задължително поне по четири часа седмично, заяви в студиото на ТВ7 зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

За това предупредиха депутатите на Ахмед Доган. От партията очакват и протести от различни етноси, които, според тях, ще се почустват обидени.

Броят на изучаващите майчин език е паднал от 57 хил. на 10 хил. по време на управлението на ГЕРБ, твърди Лютви Местан.

По думите на Местан политическа отговорност на ДПС е да не превръща този въпрос в етнически проблем, независимо от това, че той засяга етническите малцинства в страната ни.

Нужно е да се търси политическо решение, смята той. Нелепо е да се твърди, че ДПС политизира проблема, каза в отговор на обвиненията на министър Игнатов, Местан.

Това изявление на министъра е несериозно, добави още депутатът от ДПС.

По думите на Местан организацията в образованието е толкова лоша, че не могат да бъдат осигурени учители за всички, които искат да учат майчиния си език и затова тяхната бройка намалява.

Нуждаем се от един съвършено нов методологически подход към изучаването на майчин език, подчерта гостът на Николай Бареков.

Трябва да осмислим ефективното изучаване на майчин език като съответстващо на българския национален интерес, смята Местан. Той посочи две причини за това: усвояването на майчиния език е условия за хармонично и цялостно изграждане на личността и също така за ефективно изучаване на официалния български език.

Нужно да бъдат разгърнати възможностите на билингвистичния подход към изучаването на майчиния език, смята още Местан.

Заместник-председателят на ДПС посочи и други аспекти от проблема: липсата на стандарт при учебниците за изучаване на майчин език, които от 21 година не са променяни, няма и  определени ясни изисквания към учителите, които са ангажирани с дейността.

Според Местан, откакто са на власт ГЕРБ, не само че не са направени стъпки напред в това отношение, но се наблюдават и стъпки назад. Като пример той посочи, освобождаването на експертите по турски език от инспекторатите по образование.

Освен това вече изучаването на майчин език не е заложено в закона и е обидно поставено на едно ниво с изучаването на хореография.

По думите на Местан това решение неминуемо ще доведе до недоволство сред малцинствените групи в българското общество.

Ако определение като дискриминационни текстове бъдат приети на второ четене, ДПС ще изтегли своите представители от комисията по образование. Движението е отворено за диалог, чрез който да се пренапишат текстовете и да се избегнат капаните, заложени в тях в момента.

По думите на Местан повдигането на въпроса в предизборна ситуация е изцяло по вина на правителството, тъй като той няма как да бъде обсъждан преди да бъде внесен за гласуване в пленарна зала, което се случва именно в този момент.

Заместник-председателят на ДПС коментира и тиражираната от пресата днес тема за построяването на университет за имами в София, който обаче няма да има джамия.

Местан се възползва от случая да посочи, че е крайно време в столицата да се построи втори молитвен дом за мюсюлманите, за да не се налага те да се молят на улицата, пред съществуващия в момента храм, поради липса на достатъчно място вътре в него.