СДС скочи срещу съветниците от всички партии в ОбС заради паметника с жертви на комунизма

Архив Бургас

26-09-2012, 13:12

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Сините бесни на общинските съветници и неправителствени организации, които застанаха срещу вдигането на паметник и имената, които влизат в него.

Бивши агенти и псевдодемократи се подиграха със жертвите на комунизма, твърдят сините в Бургас. Днес те разпространиха декларация до медиите, свързана с вчершната докладна на БСП - съветниците, които застанаха срещу влагането на средства за проектиране на паметник с жертви на комунистическия режим и срещу имената, които ще бъдат положени с него.

"Безспорно е доказано, че в Бургас има жертви на комунистическия режим. Това се посочва и  в становище  изпратено до Община Бургас от  Регионалния исторически музей в града. То е относно определяне на място, проектиране и изграждане на монумент за жертвите на комунизма", твърдят от СДС.  

Предложението на СДС да се изгради паметник за жертвите на комунизма бе отхвърлено  с 24 гласа „за”, 7 против и 7 въздържали се. Не достигнаха едва два гласа, те обаче се оказаха решаващи.   

"Този вторник, на заседанието на Общинския съвет в Бургас,  бивши агенти на някогашната  Държавна сигурност, псевдодемократи и бесепари се подиграха с паметта на над 300 бургазлии,  пострадали по време на комунистическия режим. В залата лъснаха лицата на  защитниците на комунизма", смятат още сините съветници. 

Те призовават да бъде изградена поне паметна пплоча, а не монумент с размерите на Альошата, а място където да могат да поставят венци и цветя на дати като 23 август – общооевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими. 

"БСП, част от ГЕРБ и НФСБ доказаха, че не  искат в Бургас да има паметник срещу  комунизма и злините, които е причинил на стотици семейства. Георги Дражев от НФСБ, бивш агент от Държавна сигурност, гласува против, което е разбираемо, но и достойно за порицание от гледна точка на историята. Дражев нарече комунизма мечта като рая и иронично заяви, че никога не го е имало, а следователно и жертвите. Да, чистата форма на комунизма може и да го е нямало, но е признак на тотална слепота да оспорваш причините довели до смъртта на толкова човешки същества", жалват се демократите от местния парламент. 

Според тях е нямало смисъл от дискусия за имената на жертвите от региона.

"Не, на паметника няма да има фамилии, защото един надпис не връща живот. Но,  за да не бъдат почернени още,  трябва да има нещо, което да държи паметта на гражданите будна за това какво зло е комунизма и, че никога не трябва да се връща", твърди Вълчо Чолаков. 

Той припомни, че България е една от страните с най–много жертви в Европа. Само в първите два месеца след 09.09.1944 г. са убити без съд и присъда 26 850 българи.

аметникът, който несъмнено ще бъде построен, е ценен, защото  ще е място, където да отдаваме  почит, но и категорично да се обявим против терора, насилието и произнасянето на присъди без съд. СДС няма да се откаже и ще входира докладната записка, докато паметникът не бъде построен", категорични са от местното ръководство на парията.