Историческият музей отива в ЦУМ

Архив Пловдив

27-09-2012, 13:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Даден е официален старт на изграждането на бъдещия Национален музеен комплекс, наречен „Българският Лувър”

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че се водят преговори Националният исторически музей да бъде преместен в сградата на ЦУМ.

Това заяви той по време на церемонията, дала официален старт на изграждането на бъдещия Национален музеен комплекс, наречан „Българският Лувър”. На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

За връщането на НИМ в центъра на града се заговори още преди време, но едва 12 години след като музеят бе преместен в „Бояна” вече има реални разговори около неговото преместване, пише novinar.bg. Те се водят от премиера и от министрите на финансите и на икономиката, поясни още министър Рашидов. С настаняването на НИМ в ЦУМ ще бъде завършен цялостният културен образ на централната част на столица, която до края на годината министър Рашидов ще предложи да влезе под егидата на ЮНЕСКО, съобщи „Монитор”.

Според шефа на НИМ Божидар Димитров преместването на музея е напълно реалистично, защото сградата на ЦУМ не се нуждае от особен ремонт, а съответно и от по-специално финансиране. Експозицията и фондовете могат да бъдат преместени в рамките на месец, а цялата подготовка ще отнеме две години, добави той.

Министър Вежди Рашидов предаде символичен ключ от „Българския Лувър”, който ще се помещава в бившите сгради на Техническия университет в София, на президента на „Главболгарстрой” АД Симеон Пешов, изпълнител на проекта. До десет месеца „Българският Лувър” трябва да бъде готов и да може да посреща посетители.

 „Ще се радвам след 8 месеца да открия поне част от него. Това ще бъде домът за историята на българската държава, но ще бъде и световен музей, тъй като България има огромна колекция индийско, южноафриканско, западноевропейско и друго изкуство”, добави Вежди Рашидов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова посочи, че средствата са предоставени от оперативната програма "Регионално развитие" 2007-2013, като стойността на безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 27 млн. лв.

До края на 2013 г. ще бъдат открити още Музеят за история на София, подземният музей на Ларгото и подземният археологически музей под църквата „Св. София”, добави от своя страна Йорданка Фандъкова.