САЩ обявяват Асандж за враг на държавата

Архив София

27-09-2012, 10:38

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Асандж обвинява Обама, че е предприел най-много действия за преследване на свободното слово в сравнение с всеки друг президент на САЩ.

Създателят на „Уикилийкс" Джулиан Асандж е определен от американските военни за „враг на държавата" - категория, в която попадат още бойци от терористичната мрежа „Ал-Кайда".

Това става ясно от секретни документ на военно-въздушните сили на САЩ, с които разполага National Times. Според тях всеки военен служител на САЩ, който контактува с поддръжници на „Уикилийкс", рискува да бъде подведен под отговорност заради „комуникация с врагове" на държавата - престъпление, което може да бъде наказано със смърт. Преследването на подобно нарушение е регламентирано в американския военен наказателен кодекс.

Междувременно Джулиан Асандж отправи обръщение по време на Общото събрание на ООН към президента на САЩ чрез видео от своето убежище в еквадорското посолство в Лондон. В него той критикува Барак Обама, че по време на речта си пред събранието е защитил свободата на словото в Близкия изток, а същевременно преследва инициативи като тази на „Уикилийкс".

По думите на Асандж Обама е предприел най-много действия за преследване на свободното слово в сравнение с всеки друг президент на САЩ.

Асандж е заподозрян за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция. През ноември 2010 г. шведските органи на реда го обявиха за международно издирване, за да получат възможност да разпитат 41-годишния австралийски гражданин. Декември 2010 година Асандж бе задържан в Лондон. В момента е получил убежище в посолството на Еквадор в британската столица.