На бал ще събират пари за издание на История славянобългарска

Архив Пловдив

28-09-2012, 09:57

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Съвременният ръкопис ще бъде разпространен в най-големите световни библиотеки - в Ню Йорк, Санкт Петербург, Британската в Лондон, Френската Национална Библиотека в Париж, Библиотеката на Конгреса във Вашингтон

Тази година под егидата на Юнеско се чества 250 годишният юбилей на Библията на нашето Възраждане История Славянобългарска.

За да осъществят възрожденското послание на Паисий, от клуб Сороптимист Интернешънъл “Старинен Пловдив” са се заели да издадат фототипно издание на Втората Харитонова преправка - онзи ръкописен текст, чрез който История Славянобългарска за първи път става известна на академичната мисъл извън пределите на населените с българи места, а именно в Русия.

Тази вечер в 19 ч. в ресторант Петър І” в Стария град клубът организира благотворителен бал за набиране на средства за издаване на книгата.

Съвременното издание ще включва специална страница с имената на дарителите, помогнали за издаването и разпространено в най-големите световни библиотеки –по хуманитарни и социални науки на Ню Йоркската Публична Библиотека, Ню Йорк, Руската Национална Библиотека в Санкт Петербург, Британската Библиотека в Лондон, Френската Национална Библиотека в Париж , Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, както и в университети, в които се изучава български език и култура в Страсбург, Болоня, Москва, Познан, Краков и други.

За тази цел преправката ще бъде съпътствана от научна студия с превод на английски и френски език. Инициативата е подкрепена от Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО.

По време на бала изданието ще бъде презентирано на гостите, които ще могат да дадат своята лепта в специални дарителски касички. Предвидени са търг на картини и фолклорна програма. Актьорът Симеон Алексиев ще изпълни монолог от пиесата "Сватбите на Иван Асен II".