200 сребърни монети в гърнето с имане от Синеморец

Архив София

28-09-2012, 13:51

Снимка:

БургасУтре

Автор:

Светлина Еленова, БургасУтре

Всичко от Автора

Съкровище на Александър Велики от III в. пр. Хр. се оказа уникалната нохдка в Синеморец

От около 200 монети - сребърни тетрадрахми, които тежат 4 кг, се състои съкровището с огромно нумизматично значение, намерено вчера от археолозите край Синеморец.

Както БургасУтре вече съобщи, находката е от III век пр. Хр. и беше открита вчера в късния следобед по време на разкопките над р. Велека в курортното селце, съобщи ръководителката на екипа Даниела Агре.

Монетите с голям номинал са в много добро състояние. Най-вероятно съкровището е на наследниците на Александър Велики. Почистването на керамичното гърненце, в което са открити продължава и в момента. Очаква се утре да има повече подробности за уникалното съкровище. 

Драхмата е стандартната монета в Древна Гърция, изработвана най-често от сребро, а по-рядко от мед или злато. Според стойността на монетата, има няколко вида драхми. Най-популярна и използвана в Древна Гърция, до времето на Александър Велики е Атинската тетрадрахма – сребърна монета на стойност 4 драхми. 

Подобни монети са откривани в Деултум, сегашен Дебелт. Те са отсечени от Лизимах, наследник на Александър Велики и ни помагат да разберем, че съкровището в Дебелт е било заровено около 313 г. пр. Хр., когато царят на Тракия Лизимах е предприел наказателен поход срещу черноморските градове, които начело с Калатис, сегашна Мангалия, не признавали властта на този елинистически владетел.