Облак горещ газ обгръща Галактиката

Архив Бургас

28-09-2012, 08:53

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Той е десетки пъти по-голям от самия Млечен път и се простира на стотици хиляди светлинни години.

Огромен облак от горещ газ обгръща нашата Галактика. Той е десетки пъти по-голям от самия Млечен път и се простира на стотици хиляди светлинни години. На места в него температурата достига над 1 милион градуса, пише в. Новинар.

Въпреки това обаче този облак е с много малка плътност и неговата обща маса е горе-долу равна на масата на звездите и планетите в Галактиката.

Странното образувание беше забелязано от рентгеновата лаборатория на НАСА, наречена Чандра. Съществуването на облака ще реши някои проблеми, които имаха астрономите с измерването на масата на Галактиката. Телескопът на Чандра забеляза осем ярки източници на енергия далеч отвъд Млечния път и неговите най-близки сателити – Големият и Малкият Магеланов облак. Рентгеновите лъчи, изпратени от тези източници, се поглъщат от кислородни йони, разположени във въпросния горещ облак.

Така неговата температура се покачва и става стотици пъти по-висока от тази на повърхността на Слънцето.Съществува и още по-голям облак от топъл газ, чиято температура също е много висока. Учените предполагат, че той може да се простира чак до съседните галактики като

Андромеда и да обгръща и тях. Ниската плътност на облака обяснява защо досега астрономите не успяваха да го забележат и защо не са заснети подобни мъглявини около други по-далечни галактики.

Наскоро обаче учените разкриха друга любопитна новина. Нашата Слънчева система също е обвита от облак, само че не от обикновен кислород, а от тъмна материя. Тя не може да бъде засечена с познатата ни досега техника, но нейното гравитационно въздействие се усеща. Предполага се, че цялата вселена е пълна с тази мистериозна материя, която не се забелязва с просто око. Възможно е през тялото ни да преминават хиляди частици от нея, без да забележим. С търсенето на тъмната материя са се заели и учените от ЦЕРН.