Пак да димим на закрито искат депутати

Архив Бургас

28-09-2012, 12:50

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Забраната няма да важи за хотели, предлагат още независимите.

Независими депутати внасят промени в Закона за здравето, с които да се разреши пушенето на закрити обществени места, предаде news.bg

Кирил Гумнеров и Стоян Иванов са върли противници на забраната. Те искат да се върне старото положение, когато имаше зали за пушачи, в които да не могат да влизат деца под 18 години. Забраната няма да важи за хотели, предлагат още независимите.

Целият акциз от цигари да се вкарва в НЗОК, предложи Кирил Гумнеров на брифинг в НС. Така годишно над 1 милиард лева ще влиза в бюджета на касата. По този начин до 2-3-4 години ще имаме най-добрата здравна система в света, убеден е Гумнеров.

Ако забраната остане според него, ще пострада най вече малкият и дребен бизнес, безработицата ще се увеличи с минимум 30 000 души, а почти 300 милиона лева по-малко ще влязат в хазната.

Промяната се оказа неефективна, убеден е Гумнеров. По думите му в момента Законът за здравето е идиотски и призова НС да има мъжеството да го промени.

Стоян Иванов призна, че тютюнопушенето. Той изтъкна, че уж водим борба с вредния навик, но стимулираме производството и събираме акции. Това е шизофренично, категоричен бе депутатът.
Според него забраната трябва да влезе постепенно с кампания сред младите, че пушенето не е модерно.

Този закон ще направи някои проверяващи по-богати, смята още Иванов. Вече се събирали такси от някои заведения нарушители на забраната срещу информация кога ще ги проверят.
Таксата в провинцията е около 500 лева, а в София е от 3000 до 10 000 лева. Независимите призоваха другите депутати: "Колеги бъдете мъже, а не пионки".