Да се пуши, ревнаха ведно независими и скочиха на Атанасова

Политика

29-09-2012, 13:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Те внесоха промени в Закона за здравето заради крутите забрани

Въпреки яростното нежелание на здравната министърка Десислава Атанасова, независими депутати внесоха промени в Закона за здравето, които предвиждат отмяна на пълната забрана за пушене на закрито.

Проектът им предвижда да може да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Когато заведението пък е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не, предлагат вносителите - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

Те искат в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение.

Двамата настояват да се забрани достъпа на младежи до 18 г. в помещенията и заведенията, в които се пуши.

Вносителите се мотивираха, че действащата забрана за пушене ще доведе до нарастване на безработицата с поне 30 хиляди души (бармани, сервитьори и готвачи), които собствениците на заведения ще бъдат принудени да уволнят заради намаления оборот.

Според двамата независими депутати ще има и спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 милиона лева.

Освен предлаганите изменения, независимите ще внесат предложение полученият от тютюневи изделия акциз да се превежда към бюджета на НЗОК.

Кирил Гумнеров обясни пред журналисти, че настоящите забрани допринасят за корупционни практики.

Той имал сигнали от собственици на заведения, че има "абонамент", който осигурява предупреждения запроверките за тютюнопушене.

В по-малките градове тарифата била 500 лева на месец, срещу които собственикът получават SMS, ако предстои такава проверка.