Всеки четвърти българин - висшист

Общество

29-09-2012, 13:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Жените у нас са по-учени, сочат данните на НСИ

Всеки четвърти българин е висшист, жените сред тях са повече от мъжете, а близо 40% от нашенци знаят поне един чужд език.

Данни на НСИ показват, че с основно и с по-ниско образование са малко над 20% от българите, със средно образование - 55%, а с висше образование - 24,6%.

Според статистиците има тенденция за увеличение на хората със средно и с високо образование, и за намаляване на дела на българите с ниско образование.

Относителният дял на жените, завършили висше образование, е значително по-висок от този на мъжете - съответно 29,8 и 19,5%.

Изследването показва, че колкото по-високо образование имат хората, толкова по-голяма е вероятността да се предпазят от безработица.

Семейната среда оказва значително влияние върху бъдещото социално и личностно развитие на индивида.

Данните сочат, че 93,6% от хората с основно и с по-ниско образование произхождат от семейство, в което и двамата родители са с ниско образование, на 6,2% - поне единият родител е със средно образование, и само 0,3% - имат поне един родител с висше образование.

Всеки трети българин с висше образование пък произхожда от семейство, в което поне единият родител е висшист.

Следователно при семейства, в които поне единият от съпрузите е със средно или с висше образование, децата обикновено завършват по-висока или същата степен на образование.

Резултатите показват, че 38,9 на сто от населението в активна трудова възраст (25-64 години) ползва поне един чужд език.

23,4% използват английския език, 18,3% - руския език, 5,6% - немския език, и 3,5% - френския език.