Доказано! До 400% надценка на някои лекарства

Политика

29-09-2012, 14:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Здравният министър получила доклада от одита на Сметната палата

Одитът на Сметната палата за цените на лекарствата през 2008 - 2011 г. е констатирал увеличение на цените на някои лекарства с 300 – 400%. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. По думите й докладът обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, довела до повишаване на цените, предаде БТА.

Атанасова е получила доклада на одиторския екип вчера и все още не е запозната с всички подробности от него. Тя обаче уточни, че увеличението е настъпило след прехвърлянето на плащането на лекарствата от Министерството на здравеопазването в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Одиторите са направили в доклада някои препоръки до Министерския съвет, до Министерството на здравеопазването и до НЗОК. В момента тече двуседмичният срок, в който министър Атанасова може да направи възражения върху доклада или да го приеме.

Докладът се състои от 300 страници и ще бъде връчен на 12 души - всички министри на здравеопазването и управители на НЗОК в периода 2008-2011 година.

В началото на лятото Сметната палата започна проверка на плащанията за лекарства с публични средства за периода от 2008 до 2011 година. Одитът трябваше да провери централните доставки на лекарства от ведомството и плащанията на НЗОК и как са изразходвани преведените от касата към министерството пари за медикаменти и медицински изделия.

"За следващата година ще има увеличение на бюджета в няколко сектора - здравеопазване, образование и социални дейности, но с точна цифра няма да се ангажирам, защото в момента все още тече бюджетна процедура и всички министерства искат повишаване на бюджетите си и на заплатите на служителите си", каза още Атанасова по време на събитие по повод деня на сърцето.

Здравният министър съобщи още, че от следващата седмица ще бъде нормализиран процесът с доставките на лекарства за онкоболни, след като от април са преустановени доставките от австрийска компания, поради проблеми със завод в Австрия, предаде "Фокус". Спирането е било за почти цяла Европа.