"Булгаргаз" теглил заем, за да купи газ!

Портфейл

29-09-2012, 14:15

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Газовият доставчик има да взима милиони от топлофикациите

"Булгаргаз" е изтеглил заем от кредитна институция, за да може да купи природен газ, дружеството се намира в много тежко финансово състояние, призна Александър Петров, началник управление "лицензионна дейност и корпоративни отношения" в дружеството.

ДКЕВР проведе днес открито заседание във връзка с искането на обществения доставчик цената на природния газ за четвъртото тримесечие да намалее с 0,67 % в сравнение със сега действащите цени.

Недовзетият приход на "Булгаргаз" се оценява от ръководството на дружеството вече на около 300 милиона лева, а според изчисленията на ДКЕВР става дума не за 300, а за 250 милиона лева.

"В предстоящото тримесечие ще използваме максимално възможностите на газохранилището в Чирен и планираме добив до края на годината на около 210 милиона кубически метра газ от общо 380 милиона кубически метра газ запаси и за следващото тримесечие ще останат около 170 милиона кубически метра", обясни той.

"При обичайното увеличено потребление на газ от страна на топлофикационните дружества през зимните месеци и по-специално през първите три месеца, има сериозна опасност да има известен недостиг на количествата газ, предвид обемите, които ще останат в Чирен", изтъкна Петров.

"В момента преговаряме с руската страна и до средата на ноември трябва да има подписан договор за доставка на природен газ за следващия период от 1 януари 2013 година", припомни Александър Петров.

Според шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев основният проблем на "Булгаргаз" е неплащането на газа, който той доставя на топлофикационните дружества и по-точно на "Топлофикация"-София.

"Надяваме се, че с новите договори за доставка "Булгаргаз" ще осигури доставни цени до системата на природен газ, които ще му дадат възможност в бъдещи периоди да покрие съществената част от недвзетия приход", допълни  той.

По думиту му ползването на резервите в газохранилището в Чирен е решение на "Булгаргаз" и то е свързано с неговата търговска политика.