Родните "Кецове" в битка за "Оскар"

Арт и Стил

29-09-2012, 18:30

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Хитовата лента бе избрана да представя страната ни

Филмът "Кецове" бе избран от Националния съвет за кино за участие в надпреварата за наградите на Американската филмова академия "Оскар".

Филмът на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов е гледан от над 42 хил. зрители по кината и продължава успешното му разпространение в страната.

"Кецове" бе селекциониран от Московския международен фестивал в официалния конкурс, където беше удостоен с почетен диплом на главното жури и награда и диплом на руските киноклубове. Беше показан и на международния кинофестивал в Карлови Вари в програмата "На Изток от Запад", както и на фестивалите в Манхайм, програма Competition Discovery, и в официалната селекция на фестивала в Маракеш.

На годишните награди на Българската филмова академия 2012 филмът получи награда за филмова музика. "Кецове" е селекциониран и за Европейските филмови награди.

Филмът разказва за шестима младежи, които искат да избягат от своите провали - в семейството, любовта, парите, амбициите, срещите с различните от тях. Те бягат от града, завладян от същите тези различни.

Всеки от шестимата се отправя на изток от ада, колкото се може по-далече, край морския бряг, на чист и девствен плаж. Тук пътищата на шестимата се пресичат и откриват пред всекиго от тях надежда за ново начало. Но дали такова бягство е възможно?