Най-нежеланите коалиции. Кои ли са те?

Най-доброто от печата

29-09-2012, 19:05

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Преглед на печата за днес, 25 септември 2012 година

Най-нежеланите коалиции в следващия парламент са между ГЕРБ и БСП и нова тройна коалиция, съставена от БСП, ДПС и партията на Меглена Кунева "България на гражданите", информира "Сега".

Това са вариантите, които събират най-малко подкрепа (2%) в изследване на електоралните нагласи, направено от "Отворено общество".

Ако изборите бяха сега, едва 4 партии ще влязат в следващото Народно събрание - ГЕРБ (47,2%), БСП (35,8%), партията на Кунева (11,3%) и ДПС (5,7%). Нито една обаче няма да събере мнозинство, за да управлява сама.

Най-предпочитаният вариант е ГЕРБ да се коалира с някоя от малките десни партии (8,1% от пълнолетното население биха подкрепили това), или с партията на Кунева "България на гражданите" (4,4% подкрепа).

На трето място е широката дясна коалиция между ГЕРБ, "България на гражданите" и по-малките десни партии (3,2% от гласоподавателите).

"Рев за пари до изборите", коментира в. "Стандарт". Абсолютно разбираемо е, че една година преди парламентарните избори всички ще искат пари. Някои с основание, други без. То се знае, правителството ще отрича, че ще дава пари предизборно. Каквото даде, ще го даде от добро сърце и защото хората заслужават. Но самият премиер обича да казва, че през 2009 година тройната коалиция е вдигнала пенсиите, а ги плаща сегашното правителство.

Въпрос към управляващите - това помогна ли на тройната коалиция да спечели изборите? Заплатите и пенсиите в България са такива, че във всяко искане за повишение може да бъде намерена справедливост. Обаче ще си я караме все така, ако не разберем, че аргументът за такива искания не може да бъдат приближаващите избори, както става неизменно досега, а свършената работа, коментира изданието.

"Разделяй и владей", коментира пък "Дума". Тези дни ври и кипи в сектор "Сигурност". Полицаите излязоха на улицата. Неясните сигнали от министъра на отбраната са повод за тревоги и несигурност сред военните за утрешния ден.

"Искам да вдигна заплатите на лекарите и учителите, а не на полицаите", каза премиерът Бойко Борисов, категоричен, че няма намерение да отстъпва пред протестиращите. Така ни върна към реалността на политическото говорене и действие, открито от древните римляни - "разделяй и владей". Противопоставяме лекарите и учителите на полицаите и военните и вземаме управленско решение на базата на обществените настроения и нагласи.

Разделяй своите поданици, за да се страхуват от теб и да не загубиш първенството си дълго време. Разделяй враговете си, за да не се обединят срещу теб. Когато се изчерпят "плюсовете" и "минусите" в обществото, управляващите ще изправят един срещу друг тези, които до вчера са били заедно.

Защото властта добре знае, че може да се справи с учителите, учените, лекарите, полицаите, военните, миньорите, металурзите, таксиметровите шофьори и т.н., само когато ги насъска един срещу друг, коментира вестникът.

"На кого е този кмет?", пита "Труд" а поводът – изявлението на премиера Бойко Борисов: "Моето отношение към кметовете се променя само в последния месец преди изборите. Дотогава всички са мои. И на всички помагаме много".

По принцип няма логика централната власт да подкрепя кметове от други партии, особено когато те са начело на знакови общини. Ако градоначалник от БСП, ДПС или СДС се справя отлично, то той е рекламно лице на собствената си партия и когато дойдат парламентарните избори, е очевидно, че неговите успехи ще прелеят симпатии към собствената му партия.

В политиката няма понятие "мир", има интереси. Неслучайно през 1997 г. беше създадено Национално сдружение на общините. Една от мисиите на това сдружение е да бъде коректив на централната власт, общините да противодействат на натиска на правителството, което и да е то. Така че кметовете със сигурност не са на премиера.

"Цел №1 на БСП - без нов мандат за ГЕРБ", обявява в интервю за "Труд" лидерът на БСП Сергей Станишев. Очаквам преди всичко хората да не подкрепят ГЕРБ, казва той.

"Влезте във форумите в интернет, чуйте какво говорят хората по улиците и пазарите - недоволството и гневът се засилват! Защото се създадоха два свята - виртуален, в който живее ГЕРБ и в който всичко е прекрасно. И реален - на мизерията и безработицата, на липсата на конкуренция в икономиката, на монополните играчи, свързани с управляващите. Моделът на ГЕРБ е задънена улица в еволюцията на България", заключава Станишев.

"Без европарите икономиката би се възстановила по-бавно", посочва в интервю за "Сега" Ралица Ганева, макро- и микроикономически анализатор.

Тя отбелязва, че икономиката ни е много свита в момента, инвестиционните потоци са на нива, които изобщо не могат да се сравняват с това, което беше преди 5 години например. Затова парите, които идват по линия на структурните фондове, играят решаваща роля за българската икономика.

И Европа, и България са в криза, а възстановяването е скромно, така че без тези пари ние щяхме да сме много по-зле и много по-затруднени с намирането на изход. В този смисъл парите от Брюксел ни дават тласък към възстановяване - нещо, което без тях би отнело много повече време.

Според Ганева държавата трябва да намери начин, по който да направи еврофондовете по-интересни за бизнеса. Това може да стане, като се облекчи финансирането на малките и средните предприятия - да се намери начин те да стигат до тези пари при по-добри условия.