За бюрокрацията, доходите и цените

Най-доброто от печата

29-09-2012, 19:08

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Преглед на печата на 28 септември, петък

„Папките  са виновни“, пише „Труд“ на страниците си. Темата е безкрайните агенции и държавни структури, които обменят документи и изпозлват тонове хартия, които по никакъв начин не отговарят на постигнатите – ако ги има въобще – резултати.

Максималният осигурителен доход може да се вдигне заради пенсиите, отбелязва в. „Сега“. Управляващите продължават да търсят пари, за да осъществят обещаното увеличение на парите на възрастните. Източник от ГЕРБ обясни, че вдигането на максималния осигурителен доход е наложително, за да се индексират и най-високите пенсии. За обещаното увеличение от 1 януари са необходими около 800 млн. лв. за една година, а ако то се отложи за 1 април - 600 млн. лв. В най-добрия случай от по-добра събираемост на данъците може да се докарат около 400 млн. лв.

И още по темата за доходите, 45 супербогаташи живеят в България. В България има 45 супербогаташи, чието общо състояние възлиза на 5 млрд. долара, показва проучване на Wealth X. Страната ни се нарежда на 40 място в класацията на 45-те европейските държави с много състоятелни хора. Не е учудващо, че лидер сред континентите, на който живеят най-много богаташи, е Северна Америка с 65 295 мултимилионери, а на второ място е Европа с 53 440.

10% от бензиностанциите са продавали некачествено гориво. Това става ясно от отчет на дирекция "Контрол на горивата" към агенцията. От началото на годината са направени 750 проверки, а от август започнаха ревизии и за влязлото в сила изискване за влагане на биодобавка от 2% в бензините. Към момента не са установени нарушения.

Предупреждаваме, че месото и колбасите поскъпват следващия месец. Отсега нататък всеки производител сам ще определи цената си.  Министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че намаленото потребление е по-големият проблем от ръста на цените на суровините. Той потвърди, че пазарът няма да позволи 15 на сто скок в цените.

„Ако искаме да останат преработвателни предприятия в България, ако искаме да остане животновъдство в България, трябва да сме готови като общество да платим тези цени“, изрази мнение Найденов.

Добра новина за несебърлии и всички, които обичат историята – безкрайните сергии с потници и дреболии по улиците на Стария град най-после ще бъдат премахнати. Време беше! Това решение с пълно единодушие взеха общинските съветници на града на редовната си сесия вчера. Според кмета Николай Димитров, само така историческият облик на града ще бъде запазен.