Ценовата зима тропа, тропа из цяла Европа

Най-доброто от печата

29-09-2012, 19:09

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Преглед на печата за 27 септември

Месечният обзор на политиката - август-септември 2012, в "Труд" е озаглавен "От международно лято към ценова зима".

Лятото рязко усили центростремителните процеси в Европейския съюз. Икономическата криза не е преодоляна, но политическият изход вече е ясно очертан: повече интеграция - и политическа, и финансова.

Риск за страна като България е да остане откъсната от тези процеси и европейският проект за нас окончателно да добие вида на "Европа на две скорости".

Далновидността на българските управляващи е поставена на изпитание. Освен европейски доклад за напредъка ни и атентат на летище Сарафово, в тежко за управлението лято се преплетоха протести - от "зелени" до съдийски, а сега - полицейски.

Ръст на цените на комуналните услуги, който тепърва ще бъде по-силно почувстван от населението, инфлация и ръст на безработицата - безпрецедентни за летни месеци от над десет години. Старият политически сезон преля в новия почти без затишие.

Предстои зимен сезон и лоши вести с цените, допълва вестникът.

Протестите на полицаите бъркат кардинално адреса, коментира "Сега".

"Трябва да се отбележи, че единствената политическа партия, която декларира изрично подкрепа за МВР и съпричастност,беше ГЕРБ през 2008 г." - това обяви един от ораторите по време на протестите на стотиците полицаи. Така той на практика сам и не усети как нацели истинския адрес на протестите.

Най-много критики по време на протеста отнесе финансовият министър Симеон Дянков - защото не давал увеличение на заплатите, ако няма рязане на привилегии.

Просто полицаите бяха сбъркали адреса. Защото всички знаят кой в момента единствен определя, разпределя и раздава парите в България. На полицаите вероятно е известно, че човекът, който отговаря за тях, политическото лице, посредникът между тях и властта е министърът на вътрешните работи.

Затова и единствените, от които трябва да си искат повишаването на заплатите и обещаваните им екстри, са министър-председателят - шеф на ГЕРБ Бойко Борисов, и вицепремиерът - МВР шеф и заместник-председател на управляващата партия Цветан Цветанов.

Борисов и Цветанов можеше да им отпуснат поне малко от многомилионната партийна субсидия. В общи линии само на тях още на са дали от нея, допълва изданието.

"Не се боря за стол в политиката", уверява в интервю за "Труд" Касим Дал, независим депутат. С неговото име се свързва учредяването през декември на нова партия.

Дал заявява, че тя няма да е ДПС-2. Името ще е продължение на проекта за фондацията "Свобода и достойнство".

"Правим национална партия, а основнатани цел е да спрем противопоставянето между хората, да спрем лъжата, мимикрията, корупцията. Всичко това са синоними на ДПС. На висок глас изрекохме тези неща и бяхме изключени.

За тези 27 г. в политиката никога не съм имал лидерски амбиции. Никога не съм се борил за стол. Не бягам от отговорност. Поемам я и вярвам, че заедно с по-младите хора можем да променим България",заявява Дал.