Стопани натириха палето си на метри от осиновителска кампания

Архив Бургас

29-09-2012, 14:01

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

6 кучета от бургаския приют намериха дом за 2 часа във втората серия от осиновителските кампании. Мераклии да си вземат кученце пък веднага харесаха изоставеното паленце и пожелаха да го приберат.

6 от обитателите на бургаския приют намериха нов дом само за първите два часа в кампанията “Ще те обичам – само ме вземи”.

От 11 до 15,30 часа днес служители на приюта, община Бургас, неправителствени организации и доброволци изведоха 10 четириноги от приюта край града с надежда да им намерят постоянен дом и ново семейство.

“Кампанията върви много успешно, 10 кучета бяха изведени от приюта, като 6 вече са осиновени”, заяви за БургасУтре инж. Павлин Михов, директор на дирекция „Околна среда” към община Бургас.

Няколкомесечно пале пък бе изоставено от собствениците си по време на осиновителната кампания, но веднага се появиха желаещи да поемат грижите за кутрето. Така най-вероятно малката Ерика още тази вечер ще нощува при новото си семейство вместо да стане поредния обитател в приюта. 

И тази година се запазва тенденцията почти половината заловени четириноги да бъдат осиновени, вместо да се върнат обратно на улицата.

“За нас най-правилният начин за справяне с безстопанствените кучета е именно намирането на отделен стопанин на всяко животно. Около 50% от заловените на територията на града и общината безстопанствени кучета успяват да бъдат осиновени, процентът е много добър”, допълни Михов.

Повечето от кучетата, които се скитат все още из града вече са минали през приюта. Това означава, че те са кастрирани, маркирани, обезпаразитени и по този начин се намалява популацията им. Според закона животните, които не намерят стопанин трябва да бъдат върнати на местата, където са заловени.

“Но ние правим такива инициативи периодично с помощта на неправителствената организация “Спаси приятел” и кампаниите минават много успешно. Важното за хората, които искат да осиновят е да знаят, че те са освободени от такса за притежание за куче, която тази година е 25 лв. Нямат и разходи по регистрация на кучето, защото на място тук се създава и паспортът”, допълни Михов.