Кандидат за АЕЦ "Белене" е глобен и обвинен в Италия за опит за измама

Архив Пловдив

30-09-2012, 14:45

Снимка:

Цветелина Белутова

Автор:

dnevnik.bg

Всичко от Автора

В България индиецът, работещ в Ню Йорк, се появи в парламента като представител на основния потенциален инвеститор Quantum Group

Арун Савкур - единият от чужденците, твърдящи, че имат интерес от закупуване на проекта за АЕЦ "Белене", е бил глобен в Италия за опит за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация, съобщи dnevnik.bg.

В България индиецът, работещ в Ню Йорк, се появи в парламента като представител на основния потенциален инвеститор Quantum Group.

Италианската преса обаче съобщи миналата година, че Арун Савкур е бил глобен с 300 000 евро и прокуратурата е предложила да му бъдат повдигнати обвинения за това, че е излъгал, че се интересува от приватизацията на авиокомпания "Алиталия" през 2007 г.

Комисията за контрол на борсовата търговия Consob е приключила разследването си и е взела решението на 28 юни 2011г., но то бе обявено едва в началото на март 2012г.

В него се посочва, че в края на 2007 г. Арун Савкур разпространява невярна информация, че представлява консорциум, искащ да придобие предложените от министерството на икономиката и финансите 49.9% от "Алиталия". Между октомври и декември същата година той твърди, че консорциумът се състои от LLC Evergreen, Evergreen Special Situations Fund III LP, THL Transportation Equities Fund и голямата южноазиатска авиокомпания Singapore Airlines. Скоро Singapore Airlines отричат да имат каквото и да общо с инициативата на Савкур.

През ноември 2007 г. той разпространява за медиите съобщение за заявен интерес от Evergreen Fund LP, THL и "водеща международна авиокомпания" за преструктуриране и рекапитализация на изпадналата в затруднение "Алиталия". С приблизително същия текст той изпраща писмо до президента и борда на директорите на "Алиталия", както и до министерството, и получава мандат да получи информация, необходима за оценка състоянието на компанията (т.нар. дю дилиджънс).

В средата на декември Савкур, подписал се като "директор на Evergreen LLC", завява интерес с писмо, в което между другото се твърди, че Evergreen LLC координира консорциум, че в бъдеще този консорциум ще включва Singapore Airlines, че ще предложи оферта за закупуване на предложения пакет от "Алиталия" и че споменатите членове на консорциума Evergreen Fund LP и THL управляват активи за над 170 млрд. долара.

По повод тези факти, изброени в решението на Consob, комисията заключава, че "в контекста на съществувалия по това време интерес от инвеститори (...) това е можело да повлияе на решенията на инвеститорите относно инвестирането в акции на "Алиталия". Подобно нарушение - "разпространяване чрез медиите, включително в интернет и с други средства, на информация, слухове или фалшива или подвеждаща информация, която е възможно да изпрати фалшиви или подвеждащи сигнали, засягащи финансови инструменти" - се наказва в Италия с глоба между 100 000 и 25 милиона евро и от Consob определят административна санкция от 300 000 евро.

Савкур е бил помолен да даде разяснителна информация през февруари 2010 г., но не е отговорил. През октомври той е уведомен за началото на проверката, но продължава да не предоставя факти и документи, доказващи, че не се е опитал да извърши борсова измама.

На базата на същите факти трима римски разследващи прокурори решават в края на 2010 г. да се повдигне обвинение на Савкур и на италианеца Адемо Луиджи Пецони за разпространяване на фалшива информация за несъществуващ консорциум, която може да окаже "значително влияние" върху цената на акциите на "Алиталия", да повлияе върху съдбата на голяма авиокомпания и вероятно да повлияе върху времето и условията, при които държавата иска да продаде "Алиталия". Според прокурорите това поведение може би и провалило опита "Алиталия" да бъде продадена на Air France.

Един от фактите, които те изтъкват в твърдението за опит за измама, е, че в писмото за заявен интерес сред участниците или потенциалните участници в консорциума на Савкур е записана SA Holdings Ltd., което създавало "измамно впечатление, че става дума за реално участие на Singapore Airlines в операцията"./dnevnik.bg