Руснаците яростно атакуваха Бойко

Свят

30-09-2012, 13:27

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

"Южен поток" може да заобиколи България, пише "Мъни джърнъл"

„Южен поток” може да заобиколи България, пише „Мъни джърнъл”.

Руската медия припомня изказване на премиер Бойко Борисов, че исканията за изплащане на компенсации заради спрения строеж на "Белене" са неоснователни и дори предателски.

"Той предупреди, че ако Русия и в бъдеще действа в тази посока, то ще възникнат проблеми с проекта за строителство на газопровода „Южен поток”, пише изданието.

Григорий Бирг, един от директорите от „Инвескафе”, окачестви действията на България като шантаж. На теория съществува вариантът „Южен поток” да бъде прокаран през Румъния, но участието на България в проекта е по-целесъобразно.

Именно от България газовите доставки трябва се разпределят по две направления. Бирг съобщава, че маршрутът на „Южен поток” все още не е окончателно решен.

Съществува вариант, който предвижда мащабна модернизация на украинската газопреносна система, в която най-активно участие да вземат руските заинтересовани компании. Въпреки това, все още трябва да се настоява за положително решение между „Газпром” и българския енергиен холдинг относно маршрута на „Южен поток” през България.

Този въпрос, съгласно подписаните по-рано споразумения, трябва да бъде решен не по-късно от 15 ноември 2012 г., коментира изданието, цитирано от "Фокус".