И армията се готви за протест във Facebook

Общество

30-09-2012, 18:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Отказаха се от скок в заплатите, но си искат привилегиите

Военните се отказаха от предложеното увеличение на заплатите, но настояха да остане сегашното положение с възрастта за пенсиониране.

Решението им ще бъде изпратено като отворено писмо до президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, премиера, парламента и министъра на отбраната.

По-рано днес организирани през Facebook служители на Министерство на отбраната се събраха в София на среща по време на която трябваше да бъде взето решение дали да започнат протести срещу последните промени в социалните условия, договорени от Министерството на отбраната, срещу които заплатите им ще бъдат увеличени.

Военните са недоволни от предложенията, по които вчера беше постигнато окончателно споразумение с финансовото министерство. Едно от тях е военните да се пенсионират след 27 години стаж в системата и задължително навършени от 42 до 54 години в зависимост от длъжността и ранга.

Предложението за допълнителното условие за пенсиониране за военни е "промяна в играта в последната минута", коментира председателят на Офицерска легия "Раковски" Иван Милов, цитиран от БНР. Той обясни, че в армията са важни хората и допълни, че реформите до момента не са довели до повече пари в армията, а само до съкращения на военнослужещи.

„Искаме тези средства, които ни се предлагат за заплати, да бъдат пренасочени за българските пенсионери, учители, лекари и майки", коментира след края на срещата Милов.

Военните се обявиха и против смяната на изчисляването на отпуските от работни в календарни дни. Според тях то не спестява никакви пари.

В началото на срещата беше подчертано, че ако бъде взето решение за протест, той ще се извърши в рамките на Закона за митингите.

Припомняме, в момента военните не трябва да чакат навършването на определена възраст, за да излязат от системата, достатъчно е наличието на 27 години стаж.

След промените обаче освен изискването за стаж, сержантите и младшите офицери задължително трябва да навършат 52 години, старшите и висши офицери трябва да станат на 54 години, а за летците, водолазите, парашутистите и други специални категории възрастта е от 42 до 44 години.

Министерството на отбраната обещава заплатите на военните да бъдат увеличени с 8-10 процента от догодина. Според военнослужещите обаче увеличението на заплатите им трябва да е поне колкото инфлацията през последните три години, която надвишава 11 процента.

Над 2500 са членовете на "Група за протест на Българската армия" в социалната мрежа Facebook.