Искат най-старото злато в бг Лувъра

Архив Бургас

30-09-2012, 08:42

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Багеристът Райчо Маринов изрови през октомври 1972 г. най-старото злато, което е на над 7000 години. То тежи 6 килограма и включва 3000 златни предмета

Най-старото златно съкровище да бъде изложено в БГ Лувъра при откриването му. Това ще предложат в неделя варненци на властта, пише "Стандарт".

В дискусия в "Гранд хотел Варна" участие ще вземе и багеристът Райчо Маринов. През октомври 1972 г. той изрови най-старото злато, което е на над 7000 години. То тежи 6 килограма, като включва 3000 златни предмета и е част от варненския некропол. В момента съкровището се пази във Варненския археологически музей.

Участие в дискусията ще вземат вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, икономическият министър Делян Добрев, както и над 40 бизнесмени, експерти, туроператори, археолози, икономисти и историци. Форумът е част от кампанията "Чудесата на България", а целта е да се изберат 10 обекта от региона, които държавата приоритетно да развива. Те ще бъдат описани в специален туристически маршрут за Варна и региона.

Ден по-късно пък във Велики Преслав ще се състои следващата дискусия по темата. На нея участниците - министри, туроператори и бизнесмени, ще начертаят маршрут за туристите, включващ регионите Велики Преслав, Шумен и Търговище.