Автентичен сватбен ритуал събра десетки пред Свободния

Архив Бургас

30-09-2012, 10:38

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Три поколения участват в месенето на сватбената пита. По този начин се символизира предаването на традициите и смесването на двата рода. 

Древен предсватбен ритуал с всички детайли и традиционни елементи събра погледите на десетки минувачи пред Бургаския свободен университет миналата вечер.

Нестандартната демонстрация беше част от третото издание "Европейската нощ на учените", което се състоя в петък. Тя бе изпълнена от танцьорите към Народно читалище „Просвета” от руенското село Люляково. 

Десетки се събраха, за да видят на живо забравените български традиции. Ритуалът се нарича Меденик и съдържа всички традиционни елементи на българската сватба - погачата, хорото и наричането.

Началото се поставя със замесването на пита. Три поколения участват в месенето. По този начин се символизира предаването на традициите и смесването на двата рода. 

Шаферките или зълвите са донесли прясна, мълчана вода рано сутринта от извора, с която се замесва питката.

След това бъдещата невеста целува ръка, а момите и жените играят хоро около нея. След ритуала с питката се прави наричане за младото семейство. Тя се хваща от двете страни и се разчупва от момче и момиче. Ако момчето отчупи по-голямото парче, момче ще е първото дете на младоженците.

Още снимки разгледайте в галерията