5 скрити ползи от алкохола

Архив Бургас

30-09-2012, 12:33

Снимка:

letthedevillive.wordpress.com

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Една от честите констатации в последните медицински изследвания е, че умерената консумация на алкохол може да подобри здравето и да удължи живота. 

Стълбовете на доброто здраве са: полезни храни, упражнения и ягодово дайкири.  Струва ви се, че третата опора се клати нездраво? Оказва се, че не е толкова абсурдно, колкото си мислите.

Една от честите констатации в последните медицински изследвания е, че умерената консумация на алкохол може да подобри здравето и да удължи живота. Или че не оказва влияние върху водещите причини за смърт, казва Ерик Рим, професор по епидемиология и хранене в Харвардското училище за обществено здраве. Този извод се налага след сравняване на резултати от различни проучвания за връзките между диетата и риска от затлъстяване, диабет, инфаркт. От 15 години ученият проучва влиянието на алкохола върху здравето. И стига до обобщението, че по една чашка лек алкохол няколко пъти в седмицата може да помогне на сърцето, да стимулира интелекта и дори да стопи тлъстинките около кръста.

Но преди да заседнете до бутилката с новооткритото алиби - "за лечение", имайте предвид, че умереността е ключът към ползите. Това означава най-много едно питие 
на ден за жените и до две за мъжете. Пет добри причини да си налеете чашка изрежда специлизираното издание "Лив стронг", като дебело подчертава, че пиянството увеличава риска от болести и преждевременна смърт. Както и че жените по-бързо се напиват, защото заради хормоналните специфики преработват алкохола по различен начин от мъжете.

1. Еликсир за здравето на сърцето 

Червеното вино отдавна е смятано за дар от боговете, който помага на сърцето да си върши работата без почивка. Рискът от сърдечни заболявания може да се ограничи от 25 до 40 % според изводите от 100 различни проучвания, които Харвардското училище за обществено здраве е сравнило. 

Защитният механизъм се дължи донякъде на положителните ефекти на алкохола върху добрия (HDL) холестерол в кръвта. По-голямото количество на това вещество намалява риска от образуване на плаки, а оттам и вероятността за инфаркт. В същото време, изглежда, намаляват лошия (LDL) холестерол - виновник за стесняването на артериите. Най-съвестно вършат тази работа вината с интензивен червен цвят. Обяснението е, че те съдържат повече антиоксиданти, отколкото всяка друга алкохолна напитка. Само не забравяйте да върнете тапата в гърлото на бутилката най-късно след втората чаша. 
Всъщност на сърдечното здраве влияят добре всички видове алкохол - вино, бира, концентрати, стига да са в умерени количества, убедил се проф. Рим от резултатите на 34 проучвания в различни държави. 

И данните са изненадващо идентични в целия свят. Няма да надвишите полезната доза, ако се придържате към стандартните чаши за съответния вид - те са оразмерени така, че съдържат еквивалента на разумното количество алкохол, обяснява ученият.

2. Кибрит за метаболизма

Забравете лошата слава на биреното шкембе - в скъпернически дози питието може да помогне в битката с излишните килограми. Продължило 13 г. проучване с почти 20 000 жени на средна възраст показало, че участничките, които си угаждали с 3-4 чашки седмично, по-рядко натрупвали тлъстини, отколкото крайните въздържателки. Освен това жените, които пият умерени количества, са склонни да ядат по-малко според ръководителя на изследването Лу Ван. Най-очевидна била разликата в количеството сладкиши, което представителките на двете групи излапват. 

Учените смятат, че при редовна, но подчертано скромна консумация метаболизмът се оптимизира, за разлика от поведението му при препиване. Изводът е в полза на ценителките - държат калориите в шах, без да жертват удоволствието. Потвърждава се и в приключващо в момента проучване на навиците и здравето на над 70 000 медсестри през 8-годишен период - тези, на които им се събира средно половин до едно питие на ден, били по-слаби. Изводите съвпадат с тези на други екипи - ускоряването на базовия метаболизъм с чашка алкохол компенсира незначителното увеличение на калориите от питието.

3. Отдалечава диабета

Изненадващо, но пивко съобщение: едно питие на ден пази от захарна болест. Доклад, публикуван в изданието на американските ендокринолози, посочва, че умерените количества вино редуцират риска от диабет от втори тип с до 30%. Алкохолът повишава нивата на хормон, който подобрява инсулиновата чувствителност. С други думи, питието косвено съдейства за усвояването на въглехидратите и превръщането им в енергия. Това помага да се намали количеството на захарта в кръвта и в крайна сметка е защита от диабет.

4. Освежава мозъка

Изследователи от Университета Лойола в Чикаго твърдят, че сред умерените пиячи има с 23% по-малко хора със старческо оглупяване и загуба на интелектуални способности в сравнение с пълните въздържатели. Но пък с голяма сигурност може да се твърди, че пиянството (над 4-5 чаши на ден) е свързано с ясен риск от деменция и когнитивни нарушения. Не е ясно какъв точно е приносът на шотчето за умствената свежест. Невробиолозите допускат, че подобряват притока на кръв и така поддържат клетките на мозъка в изправност. Но обсъждат и теорията, че малки количества алкохол стимулират мозъчните клетки, като ги подлагат на лек стрес и така ги тренират за справяне в екстремни случаи, които с времето може да причинят деменция.


Учените са анализирали данни за повече от 365 000 души, участвали в 143 проучвания през последните 35 г. Според повечето заключения виното е по-силен стимулант за интелекта от бирата или твърдия алкохол. Има и данни, че в доза една стандартна чаша то намалява и риска от повторен инсулт при мъже, преживели леки мозъчни удари.

5. Чисти жлъчката 

И да нямате личен опит с камъни в жлъчката, сте чували колко са мъчителни. Малка (обърнете внимание на това!) почерпка на вечеря може да намали риска. Не го схващайте като покана за запои, наливането косвено ще доведе до камъни, а ако вече си имате колекция - ще изостри симптомите. Който се е докарал до този хал, трябва да скрие бутилките, докато лекарят не му каже, че е безопасно да си сръбва по малко. Сега говорим само за вероятност за профилактика. Събират се данни, че 5-7 чашки седмично намаляват риска от камъни в жлъчката. Защитното действие не се усещало обаче при черпещите се инцидентно или прекалено щедро. Тайната според учените е, че алкохолът не позволява на холестерола и други "градивни елементи" да се уплътняват до твърди образувания, но ефектът е краткотраен и трябва да се провокира редовно.

Ние не препоръчваме на въздържателите а започнат да пият, но умереното пиене - ако наистина е умерено, може да бъде от полза, казат авторите на проучването. Естествено, това не се отнася за децата, младежите, бременните жени и хората, които вземат лекарства. Както и за шофиращите и склонните към импулсивни реакции и агресия.