Аню стресира военните: Да си помислят преди да протестират!

Политика

01-10-2012, 10:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Военният министър иска да въведе възраст за пенсиониране

Военният министър Аню Ангелов призова военните добре да си помислят преди да предприемат протести, защото евентуална тяхна стачка противоречи на Закона за въоръжените сили.

 

"Никого не плаша, може и така да звучи, но трябва да са в рамките на закона. Тази страна е законова. Могат да се събират, да пушат, каквото искат да правят, никого не заплашвам, те трябва да разберат, че са организация, която не е синдикална. В армията служат много разумни хора и няма да се подведат под манипулативни изказвания", подчерта военният министър пред БНТ.

 

Военните са недоволни от предложенията за въвеждане на възраст при пенсиониране и отпуските им да се мерят в календарни, а не в работни дни.

 

На вчерашната им сбирка в Централния военен клуб стана ясно, че военните може да излязат на национално митинг-шествие под надслов "Да живей Българската армия" на 7 октомври.

 

В писмо до Аню Ангелов те написаха, че се отказват от увеличението на заплатите им, но искат да отпаднат и предложенията, които бяха за въвеждане на възраст за пенсиониране и промяната в изчисленията на отпуските им.

 

"Не е вярно, че се нарушават социални права, запазват се всички компенсации, които получават при освобождаване от служба, а не при пенсиониране", отвърна им днес министърът.
"Има привилегия за полицаи, за служителите от ДАНС, които могат да се пенсионират само при стаж, но в нито една армия няма военнослужещи, които да се пенсионират без изискване за възраст. Това е привилегия", отсече той.

 

Той посочи, че ангажиментът е да се въведе възраст за пенсиониране. "Това значи, че младшите офицери на 52 г. ще трябва да се пенсионират, а старшите на 54 ", посочи Ангелов.