"Манджаре" в Трънско, а не в Тоскана

Булевард

01-10-2012, 10:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Италианец и съпругата му – българка избраха село Цегриловци

Италианецът Ренцо Дал Порто е един от 11-те постоянни жители на трънското село Цегриловци. Затова "Бонджорно!" тук се чува толкова често, почти колкото и "Добър ден!".

 

71-годишният италианец се заселил в Цегриловци през 1999 г. заедно с доста по-младата си съпруга - столичанката Мила Станкова, чийто корен е от граничния край.

 

"Живеехме в град Лука, регион Тоскана, но откакто дойдохме в Трънско се връщаме там само за ваканциите, при това не повече от 10-20 дни", признава Ренцо пред БТА.

 

Бившият служител на Асоциацията на индустриалците в гр. Лука се влюбил в девствената трънска природа. Той дори с удоволствие понасял несгодите на селския бит.

 

В Цегриловци няма нито водопровод, нито канализация, затова веднъж-два пъти седмично Ренцо пълни съдовете с вода от селската чешма и ги подрежда в дома си.

 

Двамата с Мила отглеждат в двора си домати, чушки, моркови, кромид, чесън... Често ходи за гъби и консервира любимите си манатарки, а сърнелите и челадинките раздава на бабите в селото.

 

В Цегриловци много популярна е новата българо-италианска дума "манджаре". Това означава, че местните се събират у Ренцо на вечеря на българо-италиански кулинарни специалитети.

 

Италианецът дори събира джанки и със съпругата си варат ракия. Той обаче предпочита виното.