Царят на компютрите отказа на Харвард

Новините

01-10-2012, 06:21

Автор:

"Стандарт"

Всичко от Автора

Румен от Шумен е №2 в клаасацията на IT гениите в света

Напук на кризата - в портфейлите, класните стаи и душите, България продължава да ражда гении.

И Румен Христов от Шумен е доказателство за това. В последните няколко години 19-годишното момче е звездата на младежкия ни национален отбор по информатика, разказва "Стандарт".

И име, което всява респект сред ИТ гениите в света. Визитката на Румен Христов е тясна, за да побере всички медали, които е донесъл на страната си от разнообразни национални и международни младежки надпревари по информатика. След последната олимпиада, приключила само преди дни, големият ни шампион минава в по-висока категория. Румен започва да се бори в международните състезания за професионални програмисти "Топ Кодер".

Малкият Джон Атанасов от Шумен тръгва по пътя към медалите още в четвърти клас. Родителите му решават да го запишат в местната школа по информатика "А&Б" и не след дълго талантът му е забелязан от ръководителя й Бисерка Йовчева и преподавателите. "Усетихме, че от Румен ще стане голяма работа още когато беше в пети клас", спомня си Йовчева днес и добавя, че преди да почне обучението си при нея, момчето изобщо не е знаело какво е информатика. Само 2 г. след първите си уроци обаче Румен Христов попада в младежкия национален отбор на България по малко куриозен начин. Решаващ за състава на отбора тогава се оказва Пролетният турнир по информатика. В първия ден от надпреварата момчето се представя неубедително и
заема едно от последните места
в класирането. Въпреки неуспеха обаче Румен се мобилизира до краен предел и на втория ден е над всички. "Той изобщо не се впечатли и на другия ден постигна най-високия резултат, беше на 100 точки пред всички останали и зае място в националния отбор", разказва Бисерка Йовчева. По-късно се оказва, че от завоюването на мястото не печели само Румен, а и България. В дебютното си международно състезание - Балканската олимпиада по информатика в Белград през 2007 г., едва в седми клас, той смазва конкуренцията и завоюва първия си златен медал зад граница.
"Ти си знаеш!", е единственият съвет на Бисерка
Йовчева преди всяко голямо състезание на Румен. И действително през следващите години на развитието си тийнейджърът се доказва като №1 по информатика сред връстниците си в страната, а на международната сцена почти винаги е сред призьорите. Така възпитаникът на Природоматематическата гимназия в Шумен до завършването си тази година печели два сребърни и три златни медала от три последователни международни олимпиади по информатика - през 2010, 2011 и 2012 г. С петте си медала младежът се нарежда на второ място в световната ранглиста на състезателите по информатика за всички времена. Заема призови места на централноевропейските и балканските олимпиади за младежи, в които участва. През 2011 г. Румен получава две изключителни признания - обявен е за абсолютен балкански шампион по информатика и е нареден сред 100-те най-добри участници в Младежкия лагер на хилядолетието във Финландия. Уникалните му успехи не остават незабелязани и шуменецът е
удостоен 3 пъти с наградата "Джон Атанасов"
която се връчва от президента - през 2009, 2010 и 2011 г. Промяната на регламента за тазгодишните награди, според който носители на отличието губят правото да бъдат номинирани, не позволи на Румен отново да се бори за ценното признание. Но пък ИТ геният бе удостоен и с най-голямото отличие на родния си град, след като общинските съветници единодушно му отредиха званието "Почетен гражданин на Шумен".
През всичките години на състезания Румен не успява да пребори единствено беларусина Генадий Короткевич. Въпреки дългата борба между двамата той изпреварва нашенеца само с два медала повече в актива си. Затова и на всички състезания Румен Христов е демонстрирал последователност и хъс за победа.
Наставничката му Бисерка Йовчева го определя като изключително скромен и уравновесен, но и като човек, който не губи самообладание дори и в най-тежките моменти. Ръководителката на школа "А&Б" дава за пример първенството в Канада преди години, когато момчето завоюва второ място след забележителен обрат в класирането. "На първия ден Румен беше болен,
участва с температура и стана 36-и
Никой не предполагаше, че дори има шанс за предно класиране. На следващия ден обаче така се мобилизира, че изпревари всички с много и зае второ място в крайното класиране", спомня си Бисерка Йовчева.
След завършването си на гимназията в Шумен тази година Румен Христов избира Бостън и Масачузетския технологичен институт. Бисерка Йовчева споделя, че възпитаникът й имал предложения от университети като Харвард, но предпочел да иде в института, славещ се като най-доброто учебно заведение за изучаване на информатика в света. "Той ми каза, че ще учи в Бостън още когато беше в V клас", припомни си с усмивка преподавателката. По думите й Румен изпълнил и другата цел, която си поставил като малък - да надмине по успехи най-изявените възпитаници на школата по онова време. "С това доказа за пореден път, че е последователен и методично гони целите си до край", отбелязва Йовчева.
За свой бенефис в ученическите турнири по информатика Румен избрал ХХIV международна олимпиада по информатика, която се проведе в италианския курорт "Симеоне" в края на септември. Талантът пристигна направо от Бостън и завоюва поредното си златно отличие, последното в актива му от ученически състезания. Оттук нататък шуменецът продължава да защитава цветовете на България пред света в международните състезания за професионалисти.