Ще изкочат ли археологически находки и под кино “Космос”?

Мисия Пловдив

01-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Един от проектите за нов живот на сградата предвижда проучване на терена под киното

36 уникални проекти на млади архитекти участваха в първия по рода си интернет конкурс "Кино Космос-място за култура". 5 от тях грабнаха журито. Както ПловдивУтре вече писа, идеята е сградата да не се бута и да се превърне в модерно място за изкуство и култура.

Малко пловдивчани и доста архитекти участваха в обявеното този следобед обществено обсъждане в залата на общинския съвет. Датата не е избрана случайно. 1 октомври е международен ден на архитектурата. "От сега нататък в Пловдив няма да се обявяваме като Съюз на архитектите и Камара на архитектите, а като пловдивска архитектурна гилдия", каза арх. Илко Николов, който е и председател на местния парламент.

5 проекта за нов живот на кино "Космос" се борят да спечелят пловдивчани. Те са на финалната права. Арх. Анастас Марчев е нарекъл идеята си "Творчески инкубатор "Космос". Екипът му иска сградата да стане място за подпомагане на малкия бизнес със съвети, обучение, нови технологии. В сградата на Гладстон първият проект се надява да се наместят традиционни занаяти и изкуства, защо не и съвременни арт творци. "Така може да се подпомагат млади стартиращи екипи и автори, без да се печели много", обясни арх. Марчев.

Той не е планирал промяна в архитектурата на сградата. Но фасадата ще бъде в различни цветове, като всеки от нюанса ще представя отделен занаят – метал, стъкло, дърво.

На сутерена ще има работилници, а отвън паркинг за 50 автомобила.

Кино "Космос" да изглежда като възрожденска къща е архитектурното хрумване на арх. Георги Шопов. В проекта му има отвор към улицата, който ще е символ на порта. Концертната зала в сградата се запазва. Предвидено е на кота 4 метра да има зала за спортни танци и галерия, а на партера – нова кенферентна зала.

И тук така необходимият паркинг не е забравен. Ще побира 25-30 автомобила.

Ще изкочат ли древни археологически останки под киното ще стане ясно ако се заработи по идеята на Елена Стоева. В нейния проект е планирано изграждането на подземен паркинг, под който може да има изненади. Екипът иска да запази обществената функция на зданието. Интересното е, че е замислено лятно кино със сцена на открито. Различното в проекта е ажурно-декоративната стена, която отделя киното от натовареното движение по Гладстон.

Запазва се и най-голямата зала в града с 900 седящи места.

Колектив Румен Йотов разделя залата на три по-малки. Различното в тази идея е, че пред киното ще има площ за външна експозиция.

Сградата ще остане да функционира като кино и модерен център.

Екипите, изработили петте номинирани проекта, получиха по 900 лева. Други две идеи са поощрени с по 500 лева.

"Рано е да се каже колко ще струва съживяването на зданието. Средства ще се търсят чрез проекти при новия програмен европериод след 2014 година", каза преди дни заместник-кметът Стефан Стоянов.

"Не трябва да се изключват и възможности за публично-частно партньорство за възраждане на сградата", каментира арх. Николов.