Ето какво трябва да знаем за електронното записване в детските градини

Мисия Пловдив

01-10-2012, 16:32

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Родителите да не бързат с онлайн кандидатстването. Входящият номер няма значение. Срив в системата няма да има

Седмици преди въвеждането и стартирането на сайта за електронно записване в детските градини за следващата учебна година, в Пловдив родителите вече запонаха да сърфират и да се чудят какъв е адресът на страницата. "Онлайн записването ще е поддомейн на сайта на общината", съобщи за ПловдивУтре ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов. 

През август съветниците одобриха методиката за приемане чрез централизирано интернет класиране в общинските детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на общината.

Софтуетът за електронното записване в момента се тества.

„Винаги има риск първите месеци, когато нова система започва да работи. Именно затова са и пробите - дали ще издържи натоварването“, каза още заместник-кметът. Софийската фирма „Си ен сис“ спечели конкурса за изработването на системата в града.

"При електронното записване входящият номер на бланката няма да играе роля за класирането на детето. Може да се регистрира по-късно и пак да бъде прието в градината посочена като първо желание, обясни Стоянов.

„В сайта за записване родителите ще намерят новия набор от критерии и точките, които ще определят кои деца имат предимство за прием. На страницата ще бъдат обявени и свободните места в градините, но по-късно“, допълни Стоянов. Той е категоричен, че родителите ще имат достатъчно време да запишат малчуганите, като трябва да внимават въведените данни да са коректни. В противен случай регистрацията им се анулира.

По думите му все още няма определена дата, в която ще стартира процедурата, но най-веротно това ще стане в средата на октомври. В момента тече обучението на директорите и общинските служители.

В район „Южен“ всички директори вече са наясно с електронното записване и класиране, съобщи за ПловдивУтре Петя Шаркова, главен експерт „Образование“. По думите й системата не е сложна за работа.

Родителите ще записват децата по два начина. "Единият е да попълнят бланка онлайн, след което да я разпечатат и занесат в детската градина, която са избрали като първо желание", разясни Мария Кисьова, директор на ЦДГ "Незабравка" в район "Централен".

Ако семейството няма достъп до интернет или компютър, ще отива на място в детските градини. Директорите или персоналът ще въвеждат данните в системата. "И в двата случая ще трябва лично да посетят забавачката", категорична е Кисьова.

При кандидатстването родителите ще могат да избират между 5 градини. За улеснение ще подават заявление само в тази, в която най-много желаят да учи детето им.

Свободните места няма да бъдат обявени в близките месеци, смятат експерти от отдел "Образование и развитие" в община Пловдив. Все още не е готов календарният график, пък и директорите няма как предварително да знаят колко свободни места ще имат, заради задължителната подготовка на 5 -годишните.

Подготвителни групи ще има както в детските градини, така и в училищата. Логично е родителите да стартират онлай записване след обявяване на свободните места, добавят експертите. В Пловдив обаче то ще започне по-рано. По думите им опитът сочи, че първото класиране в голямата кампания за родените през 2010 година ще излезе през май догодина.