Изроди убиват за удоволствие

Архив София

01-10-2012, 16:44

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Нацията оскотява. Избиваме се за кеф

Убийството на 21-годишната Женя по поръчка на роднина заради наследствен имот е свидетелство за тенденция към оскотяване вследствие на разслоението в последните 20 години.

Не мисля обаче, че от един такъв случай може да вадим заключения за тенденции в нравственото развитие на обществото ни и неговата ценностна система, твърди психологът Христо Монов за 24 часа.

Впрочем подобни престъпления са описвани и в нашата литература и те сякаш са част от народопсихологията ни - случвало се е заради една межда да се избием. Да вземем "Гераците" на Елин Пелин или пък стихотворението "Песен за човека" на Вапцаров, в което синът заклал бащата, а после  в затвора "попаднал  на хора и станал човек". Само че за съжаление последната част от Вапцаровия стих не е вярна.

Но такива случаи не са били доминиращи - българинът работи цял живот, за да остави нещо след себе си - къща, имот, пари - на своите деца и внуци. Добрата българска традиция предполага спестовност, лишения, за да изпълниш тази норма на националната ценностна система. У нас например се казва, че като си мъж, трябва да си посадил дърво, направил къща, а не да станеш хайдук - националната традиция порицава това.

Начинът, по който е извършено чудовищното убийство на Женя, говори, че извършителят е елементарна личност - той убива човек, когото познава добре, срещу 500 лв. "капаро" и още 1500 лв. след извършване на престъплението. За мен като психолог стои проблем по-важен от причисляването на това убийство към "новите" обществени нрави - за съдебно-психологическата експертиза. В България тя е на много ниско ниво.

От убийството на Женя, а и от собственото ми преживяване при срещите с убиеца на моя син* смятам, че се утвърждава един личностен тип - на социопата,  при това не само в България, но и извън границите ни - вземете случая в Норвегия.

Социопатът е човек, който не признава нормите на обществото, не изпитва никакво съжаление към жертвите си и по никакъв повод не се признава за виновен. Подобни хора би трябвало да бъдат подлагани на експертиза от добре обучени психолози, а не от колегите психиатри, които се занимават с психичната болест. В случаи като този с Женя не става дума за психична болест, а често за лица, които интелектуално са в норма, като  някои сред тях дори са с много висок интелект. Такива хора тотално са скъсали с ценностната система на обществото и преживяват себе си като единствена и последна инстанция за налагане на справедливост. Не чух заловеният убиец на Женя да съжали, че е отнел живота й срещу мизерна сума, нито пък художникът Йордан Опиц - че е застрелял като куче човешко същество.

Данни от международни проучвания показват, че 86 на сто от социопатите, осъдени за убийство, след като излежат наказанието си, отново убиват. В този смисъл очевидно става дума за много сериозен проблем - свързвам го и с експертизата на полицая от Ловеч, който наскоро затри съвсем младо момиче.

Затова сме длъжни като общество да намерим противодействие на подобни хора, които са склонни да нарушават нравствените и законовите норми по най-малък повод - на някого му се сторило, че еди-кой си е престъпник, и го убил, на друг му дали 500 лв. и той отишъл и заклал нарочено лице, трети изпил една ракия и решил, че сега е моментът да прояви чувството си за справедливост.

Разбира се, има и обществен фон за такъв род криминални престъпления - хората масово не вярват в съдебната система, в начина на правораздаване у нас, и са убедени, че престъпниците всъщност остават ненаказани. Като прибавим към това и всеобщото непознаване на социопатията, което не е родило законови санкции, можем да си обясним защо такива престъпления у нас станаха повече.

Затова съм убеден, че в съвременните условия е нужно да модернизираме правната си система, като се започне от законодателството и се стигне до издаването на присъдата, за да се противодейства на това явление - да убиваш за един джиесем или за жълти стотинки. Ако всички институции на тази държава, включително медиите и образователната система, реагират адекватно на подобни престъпления като това с нелепото убийство на 21-годишната Женя, ще бъдат ограничени.

Това може да стане, ако подобно престъпление като мотивация се докаже от добра експертиза.  Следователите, които направиха експертизата на убиеца на моя син, бяха използвали остарял въпросник отпреди 60 г. и написаха, че той въобще не бил агресивен. Но интересно как неагресивен човек ще извади нож в столицата на чужда страна и ще убие човек ей така просто?Един от възможните начини да се направи добра експертиза е формулирането на социопатичната личност като представляваща обществена заплаха и съответно присъждането на по-тежки наказания за такива деяния - например доживотен затвор. Защото, нека помислим заедно, какъв ефект има 20-годишна присъда върху човек, който е убил 73-ма? Жестокосърдечните убийци ще изиграят чудесно, че са се променили в затвора, и ще го направят пак.

В този смисъл трябва да има граници, които наказателното законодателство не бива да преминава в преценката доколко обществено опасен е онзи, който е извършил подобно престъпно обществено деяние. И да скъсаме с нагласата “Ще те утрепа и ще те излежа!”