Новата звезда на ЦСКА: Ще надмина Жуниор Мораес

Архив София

01-10-2012, 17:02

Автор:

Ангел Домусчиев

Всичко от Автора

Кариоката даде ексклузивно интервю специално за Sportline.bg

"Чакайте поне 10 гола от мен за ЦСКА през сезона", каза нападателят на "армейците"

Новият нападател на ЦСКА Тасио вчера вкара първия си гол за отбора в официален мач. Той бе точен срещу Етър в 54-ата минута за 2:1 в полза на "червените". Както е известно, двубоят завърши при 3:1 за 31-кратните шампиони. Бразилецът говори само пред SPORTLINE.BG.
В обширно интервю той коментира престоя в Локомотив (Пловдив), настоящия си клуб и всичко случващо се в него, предстоящото дерби с Левски. Тасио разказа още интересни неща за своята кариера до момента, впечатленията си от България и София.

Тасио, вече направи официалния си дебют за ЦСКА, а вчера отбеляза и първия си гол. Доволен ли си от представянето ти с червената фланелка до момента и свикна ли в новия си отбор?

- Няма как да не съм доволен. Дебютът срещу Лудогорец беше позитивен за мен, но там не показах всичко, което мога. Беше много важно да отбележе бързо първия си гол за ЦСКА и се радвам, че това стана още вчера срещу Етър. Много съм доволен и се надявам сега да бележа във всеки следващ мач, в който съм на терена. Но и сега съм сигурен, че мога доста повече и ще видите, че съм прав. Свикнах в ЦСКА, не ми трябваше много време. Мотивиран съм да направя нещо голямо тук. Знам, че вече съм в най-големия български клуб, който е емблемата на футбола ви - в страната хегемон, постигал паметни успехи в Европа.

Защо напусна Локомотив Пловдив, каква бе оснавната причина? Можеш ли да направиш сравнение между бившия ти отбор и настоящия? Като организация, атмосфера, публика...

- Уважавам много Локо, респектиран съм от историята и феновете и на този отбор. Не ме карайте да правя такова сравнение, това са два големи клуба, друго няма какво да кажа. Тръгнах си от Полвдив, след като разбрах, че собственикът Коко Динев напуска. Разбрах, че нащата не отиват на добре и много от момчетата решихме да се търсим късмета на друго място. Не ми се говори за миналото, а за настоящето и бъдещето ми, което е свързано с ЦСКА София.

Имаше ли други оферти, освен от ЦСКА?

- Да, търсиха ме няколко отбора от моята родина Бразилия. Даже едното бе доста примамливо - дори си бях събрал багажа и бях готов да се кача на самолета. Тогава се обадиха от ЦСКА и всичко се промени рязко. Допълнителен стимул да подпиша с този клуб бе фактът, че още доста мои съотборници от Локо също направиха това. Сега контрактът ми е за две години и съм твърдо решен да го изпълня. Ако впечатля и хората са доволин, защо и да не го удължа?

Разкажи за своята кариера до момента - къде си играл?

- Започнах във Фламенго, известен клуб в Бразилия. След това се озовах във Волта Редонда. Последваха периоди във Фигурензе, Интернасионал. За да дойде времето да отида в чужбина. Играх в Гърция и Южна Корея. За да стигна до България, където смятам да напиша най-хубавата страница от книгата на футболната ми кариера. Дай Боже!

Имаш тежката задача да замениш твоя сънародник Жуниор Мораес, който вкара много голове за ЦСКА и се превърна в истински кумир за феновете. Познаваш ли го и готов ли си за това предизвикателство?

- Не познавам това момче лично, но съм чувал много за него от другите футболисти на ЦСКА. Трудно е да замениш играч от класата на Мораес, но съм амбициран да го направя. Защо дори да не подобря неговите постижения в ЦСКА? Вярвам, че феновете ще ме харесат. Обещавам им, че ще дам миксимума от себе си, за да помогна на отбора да спечели титлата. Повярвайте, не сме се отказали от нея, въпреки че сега изоставаме доста от Лудогорец. Мораес е изживял своята приказка в ЦСКА, сега аз ще изживея моята.

А за Мишел Платини какво мислиш?

- Жалко, че още не може да бъде картотекиран, защото със сигурност ще помогне много на нашия отбор. И той, както Мораес, има история в ЦСКА. Двамата са истински лидери. Мишел ми е много близък, нямам търпение да играя заедно с него в официалните мачове. Платини е голям футболист, спор няма!

ЦСКА ли е връх в твоята кариера?

- Имах щастието да играя за големи отбори в Бразилия. Смятам, че ЦСКА е на тяхното ниво. Така че, ако Интернасионал е връх за мен, то и сегашния ми клуб е такъв.

Колко гола обещаваш да вкараш в първенството през настоящия сезон?

- Не искам да правя такова обещание, защото не знам дали ще мога да го изпълня на сто процента. Но мисля, че мога да отбележа поне 10 гола, което ще е добро постижение за първи сезон в ЦСКА и България. Вкарах един, остават поне 9 (смее се).

Лудогорец или Левски е фаворит за титлата?

- Не искам да отговарям на този въпрос. Ние вярваме в нашите възможности и, че ЦСКА ще се бори с тези два съперника за първото място до самия край. Ще видим през пролетта на другата година кой къде е.

Кои са твоите футболисти за пример, от които си се учил?

- Винаги са били Ромарио и Роналдо. Те са велики! Иначе се познавам лично с Ривалдо и Адриано. Имали сме възможност в различни етапи от кариерата си да се срещнем и да станем приятели. Позна­вам се и с Уелингтон да Силва Том, който е играл за Литекс.

Вече имаш наблюдение върху отборите и футболистите в "А" група, със съгурност познаваш и всички бразилци тук. Кой е най-добрият?

- Няма да кажа, че съм аз (смее се). За мен двама са на едно ниво и са №1 - моят приятел Платини, както и Марселиньо от Лудогорец. Класа са, невероятни! Истинско богатство за българското първенство, но Мишел трябва да бъде допуснат до терена. Трябва да бъде картотекиран, защото футболът губи от липсата му.

Какво мислиш за Стойчо Младенов и сърдиш ли се, че не винаги си титуляр?

- Няма как да се сърдя, треньорът решава кой да играе. Господин Младенов е чудесен специалист и наистина невероятен характер. В това се убедих лично. Радвам се, че имам възможността да работя с такъв треньор като него.

Знаеш ли, че ЦСКА може да бъде наказан с лишаване от участие в евротурнирите? Клубът има доста дългове...

- Чух това, но не знам много. Дано не се случи, дано дълговете бъдат изчистени, ако наистина ги има. Аз гледам да се фокусирам върху моята работа, върху тренировките и мачовете. За другите неща си има други хора.

Притеснява ли те забавянето на заплатите в отбора?

- Не мога и не искам да коментирам финансови въпроси. Всичко е наред и съм щастлив в ЦСКА.

Харесва ли ти Българи, София?

- Още не знам много за вашата страна и столицата ви, но определон ми харесват. Интересно ми е и почвам да научавам разни неща. Наистина съм пленен от София и възможностите на този град. Усещам, че тук ще намеря своя втори дом.

Знаеш ли, че президентът на Бразилия госпожа Дилма Русеф е с български корени?

- Да, да, запознат съм с това. Още едно нещо, което ме свързва с България (смее се). Дано аз се превърна в добър посланик на бразилския футбол у вас.

Разбрах, че в момента нямаш приятелка. В този ред на мисли знаеш ли, че българките са най-красивите жени в света?

- Не са те излъгали - в момента съм сам. Прав си и за това, че българките са много, ама много хубави. Убедих се в това. Но и в Бразилия си имаме страхотни жени, ще поспорим кои са най- красиви.

Какво ти идва първо на ум, когато чуеш ЦСКА - Левски?

- О, това е българската футболна класика! Това е като Барса - Реал, Милан - Интер, Юнайтед - Ливърпул...Най-големият мач тук! Нямам търпение да дойде дербито с Левски. Слушам много за това съперничество от моите съотборници. Сигурен съм, че ще се представим отлично срещу тях и ще ги победим. Да идва по-бързо срещата! Да идва Левски, да им вкарвам и ЦСКА да стигне до пълен успех - това е!

Скоро, на 8 октомври, е твоят рожден ден. Какво си пожелаваш?

- Здраве, най-вече здраве. И разбира се - голяма победа срещу Левски. Това ще ме направи истински щастлив.

И накрая - искаш ли да кажеш нещо на феновете на ЦСКА?

- Да продължават да ни подкрепят и да ни вярват. Ние сме сигурни, че ще се борим за титлата. Хора, обичийте ЦСКА и не ни забравяйте! Нека на мача с Левски е пълно с наши фенове, за да се радваме заедно на победата.