Приятели сме, продума посланик Рийс

Архив София

01-10-2012, 17:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Повозила се на метрото, видяла Женския пазар и се качила на Витоша

"България и САЩ споделят дългогодишна история на съвместна подкрепа и приятелство, както на двустранна основа, така и в НАТО – на места като Афганистан, Либия, Косово.

Там допринасяме за един по-стабилен, по-сигурен и демократичен свят и ценим подкрепата, която България оказва на новите демокрации в Северна Африка и Близкия Изток".

Това обяви новият посланик на САЩ Марси Рийс на първата си пресконференция у нас.

"Надявам се по време на мандата си да можем заедно да допринесем за укрепването на двустранните ни отношения и съвместната ни работа в области като сигурността, реформата в съдебната система, насърчаване на енергийната диверсификация и борбата с организираната престъпност и корупцията", каза Рийс.

Тя коментира и въпросът за американския инвеститор за АЕЦ "Белене", като заяви, че когато става въпрос за толкова голям проект, в който има толкова много пари, е необходимо да се направи обстойно проучване и изрази убеденост, че българското правителство ще направи точно това.

Американският дипломат обяви, че макар и отскоро да е у нас е отблизо запозната с България.

"Независимо, че пристигнах в петък, вече имах възможност да се повозя на метрото, да се насладя на историческите сгради в центъра на София, да се разходя из Женския пазар и също така на Витоша", каза посланикът.

Накрая Рийс цитира един от своите лични кумири, американския президент Ейбрахам Линкълн: "Тази страна и нейните институции принадлежат на хората, които живеят в нея". Макар той да е имал предвид САЩ, това изказване е лесно съотносимо с България", изтъкна тя.