БСП иска по-ранно пенсиониране

Архив София

01-10-2012, 20:06

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Левицата предлага мъже и жени, на които не им достигат до 24месеца възраст и/или стаж, да могат да се пенсионират по-рано от определените стандарти в момента

БСП предлага да се даде възможност за по-ранно пенсиониране.

Това съобщи на пресконференция депутатът от левицата Емилия Масларова. На днешния Международен ден на възрастните хора тя представи предложения на левицата за промени в Кодекса за социално осигуряване и в бюджета за 2013 година.

Левицата предлага мъже и жени, на които не им достигат до 24месеца възраст и/или стаж, да могат да се пенсионират по-рано от определените стандарти в момента, при намалена пенсия за всеки месец с по-малко от процент. Ако днес средната песен е 285 лева, то редуцираната ще бъде 258 лева, като тази пенсия ще се получава цял живот, обясни Масларова. По думите й така няма дисбаланс в пенсионната система.

Според БСП е нормално в условията на икономическа криза хората да имат право да се пенсионират по-рано. Подобна практикаимало в 18 страни членки на ЕС, сред които Чехия, Естония, Германия. Предложението ще засегне между 4500 и 5000 души, като за 2013 г. ще са необходими около 8 млн. лева, а заедно с 2014 г. -23 млн. лева. Това в никакъв случай не е тежко бреме за пенсионната система, коментира Емилия Масларова.

Сред предложенията на БСП в бюджета за 2013 г. са максималният осигурителен доход да стане не по-малко от 3000 лева. За две десетилетия децата до 18 години са намалели с 900 хиляди, коментира председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев (Коалиция за България). Затова от левицата предлагат детските добавки да се отпускат без подоходенкритерии, т.е. всяко семейство, всяка майка да получава детски добавки.

От БСП искат още обезщетенията за отглеждане на дете от една до две години да се увеличи от 240 на 310 лева. За това допълнително са необходими около 30 млн. лв., обясни Стойнев. Левицата настоява също периодът за изчисляване на обезщетението за майчинство да се върне на 12 месеца.