Да има или не "Зелена зона" гласуват бургазлии

Архив Бургас

01-10-2012, 11:58

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

От близо седмица в сайна на местния парламент гражданите имат възможността да гласуват и според нагласите да дават предложения кои точно улици да влязат в обхвата на зоната за кратковременно паркиране

Бургазлии имат думата дали да има или не "зелена зона" за паркиране. Идеята се роди тази пролет в местния парламент и към момента вече се работи по нея.

Сега специална комисия с председател Костантин Луков, който е и зам.председател на ОбС и съветник от ГЕРБ готвят схема, която да регламентира кои улици да влязат в "зелената зона".

Ползата за бургазлии е свързана със създаване на удобства за плажуващите. През лятото стоцици автомобили от цялата страна се струпват в Морската градина и няма къде да се паркират. Идеята е да обхване възлови пътни отсечки около Морската градина, а часовия диапазон да обхване времето от 11 до 22 часа.

От близо седмица в сайна на местния парламент гражданите имат възможността да гласуват да има или не такава зона и според нагласите да дават предложения кои точно улици да влязат в обхвата на зоната за кратковременно паркиране.

"Ние не сме длъжни по закон да правим обществени обсъждания. Това ще ни е от полза при сондирането на мненията, ще е от полза най-вече за Комисията и е някакъв показател все пак какви са настроенията на хората", каза за БургасУтре председателят на временната комисия Костантин Луков.

Към момента повечето гласували се противопоставят на идеята за платено паркиране. "Около 70% от гласувалите не искат такава. Общо взето българинът много не иска да плаща, на това го отдавам", обясни отрицателния вот Луков.

Той допълни, че ако се реши да бъде обособена такава зона тя ще тръгне от бул. "Демокрация" към "24-и Черноморски пехотен полк" и на дясно по пътя за солниците като стигне до паркинга на "Адам и Ева".

Към момента обаче схемата не е окончателна и подлежи на промяна. Бургазлии могат да се включват с предложения и съвети на сайта на ОбС в следващите два месеца. Всяко едно предложение ще бъде обсъдено от членовете на временната комисия. Срокът за окончателния вариант на зоната трябва да бъде представен през месец май догодина.