Оскверниха гроба на големия български актьор Апостол Карамитев

Архив Пловдив

02-10-2012, 16:33

Снимка:

Фейсбук

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Приятели молят за помощ във Фейсбук

Гробът на големия български актьор Апостол Карамитев и съпругата му актрисата Маргарита Дупаринова е бил осквернен, съобщава шоуменът Иван Иванов Дядо в профила си във Фейсбук.

"С двамата мои велики приятели Мария Статулова и Илия Добрев бяхме на Централни софийски гробища, за да почетем починали приятели. Публикувам тези снимки, за да разберете възмущението ни и ужаса, който изпитахме от тази гледка. В този гроб са погребани Маргарита Дупаринова и Апостол Карамитев - нали няма нужда да пиша повече за тях? Вече седмица се чудим какво да предприемем. Предложете, моля ви!", е написал телевизионният водещ под публикуваните снимки, съобщава електронното издание на Труд.

Те показват липсващите букви и пластики от надгробните плочи.

Апостол Карамитев е сред водещите актьори на Народния театър "Иван Вазов", където създава поредица от забележителни роли. Неговият дебют в киното е във филма "Утро над родината" през 1951 година.

Той умира на 9 ноември 1973 година в София.

Маргарита Дупаринова създава забележителни сценични образи, сред които са Жулиета от "Ромео и Жулиета" по Шекспир, Кралица Елизабет от "Мария Стюарт" по Шилер, София от "От ума си тегли" по Грибоедов, Фру Алвинг от "Призраци" по Ибсен и много други.

Тя почина на 5 ноември 2005 г. в София.