Двойка влюбени избра края на света за ново начало

Пловдив Лайф

02-10-2012, 00:00

Снимка:

Интернет, архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Само едно семейство ще се венчае на 21.12.2012 - последният ден в календара на маите

13 влюбени двойки от Пловдив искат да си кажат “Да” на 12.12.2012 година. Нищо, че денят тази година се пада точно по средата на седмицата – сряда, младоженците вярват, че символиката на повтарящите се цифри ще им носи любов и късмет. При това, подобно нумерологично тълкуване догодина няма да е възможно, защото в календара липсва 13-ти месец. Ако се замислим подобно съчетание няма да се случи доста години напред.

Миналата година на 11.11.2011 година в града е имало 22 сватби.

Тази година 11 от новите семейства са избрали ритуални зали за място за венчавка. Две двойки ще се обрекат в ресторанта.

Само една двойка от града се оказва, че не вярва нито на маите, нито на други черни прогнози за край на света. Засега датата 21 декември е ангажирана само от двама млади, които ще победят хиляди съмнения с любовта си. За своя празник смелата двойка е избрала обредната зала в Стария град.

Хем ще се венчаят в различен ден, хем ще им излезе по-евтино, коментира Ани Георгиева от "Радостни обреди". В делничен ден ритуалът излиза 54 лева, а съботно-неделните церемонии скачат на 126 лева.

Дълго чаканата сватба на Античния театър това лято не се случи. Имаше запазена дата, но заради дъждовни прогнози младите се венчаха на закрито. Знаем, че за сватбено тържество на Античния са нужни и доста документи и разрешителни, които затрудняват младите и те се отказват, коментираха служителки.

През лятото най-много тържества се правят в градини на ресторанти и около басейни. Рядко имаме заявки за изнесен ритуал в сгради паметници на културата. Случвало се е да венчаем в арт галерии и Етнографския музей, но това се случва рядко, разказаха от централния обреден дом.