Вандали нямат страх, газят и тъпчат пред общината

Животът

02-10-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Хулигани и крадци се надпреварват да посягат на цветя и храсти

Вандали мачкат, късат и чупят цветя и храсти наред. Хулиганите не се спират и страхуват от нищо. Последната им проява била в зелените площи пред сградата на община Пловдив. Зданието на местната власт на пл. "Стефан Стомболов" се охранява денонощно, но това не спряло вандалите да газят хризантемите една по една, каза за ПловдивУтре директорът на общинско предприятие "Градини и Паркове" Стоян Алексиев. Счупена била и една от туите, която посреща на входа на общината.

Кражби на цветя и храсти има и на други места. Предпочитани за посегателство са розите по бул. "България". "Ще спестят 2-3 лева като откраднат розов храст, а така се гаврят с труда на толкова хора", оплака се Алексиев. Предприятието трупа загуби и от изчезването на красивите бодливи берберис, които красят главната улица.

Повечето паркове и градини в Пловдив вече са подготвени за есенното засяване на цветя. Ще бъдат сложени 1 милион семена на теменужки, които ще ни радват напролет. "Ще бъдат в различни цветове, аранжираме ги в разни комбинации и фигури", разказа шефът на "Градини и паркове". За внушителната цифра от милион семена на теменуги са похарчени близо 6 000 лева.

Напролет ще цъфнат и посадените сега парички и незабравки.

В края на октомври в зелените площи ще се появат нови чинари, върби и липи. През пролетта бяха засадени 2500 дървета.

"До палмите, които красят града, може да сложим и маслини", не се шегува директорът на Градини и паркове.

„През зимата палмите ще се съхраняват в оранжерии на разсадника на "Рогошко шосе". Екзотичните дървета трябва да се приберат в закрити помещения като температурата трябва да е от 0 до 5 градуса. През студените месеци палмите ще са обвити в найлон. „Ще ги приберем преди първите слани. Отново ще ги видите, когато навън се стопли“, допълни Алексиев.

Близо 200 хиляди лева е излязло новото капково напояване по бул. "България", "Източен", "Хаджи Димитър", "Вапцаров", парк "Славянски", парк "Ружа". Такова ще се монтира и на бул. "Освобождение" в район "Тракия".

Системата за поливане догодина ще поддържа 2 милиона цветя.

За китките, храстите и дърветата из града се грижат 208 градинари.

Напролет Пловдив се очертава да бъде доста шарен. Ще има за всеки по нещо – като се почне от парички и теменуги до много коментираните палми.