В Пловдив свършиха бланки за чужди университети (снимки)

Животът

02-10-2012, 17:57

Снимка:

Plovdivutre

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Връщат по три пъти кандидати по програмата "Аз мога повече"

Оптимизъм е „хапчето“, което ще спаси България, категорична е Ели Тончева, организатор на изложение „Европейско образование 2012“ в Пловдив и собственик на консултантска фирма за образование в чужбина. Компанията работи от 6 години, но в нашия град за пръв път се сблъсква с проблем, който шашна екипа. „Очаквахме интерес, но не и да ни свършат информационните материали. Дори в София не се е случвало“, разказа Тончева за ПловдивУтре.

„Около 800 пловдивчани със сигурност вече са получили информация до обяд. Наложи да вземем предвидените брошури за Бургас, където форумът ще продължи“, добави тя.

Шефката на фирмата има 28 години зад гърба си опит като учител по английски в столицата. На 52 години решава, че е време да даде старт на компания за консултации на младежи, които искат да учат в чужбина. „Българинът трябва да разбере, че никога не е късно“, категорична е тя. „Потънали сме в отчаяние. И най-лошото е, че това сякаш ни харесва“, добавя Тончева.

Тя вярва, че част от образованите българи ще се върнат в родината. „Единственият начин България да се стабилизира е у нас да си дойдат способните хора, работили и учили в нормално общество, където кои са майка ти и баща ти няма значение“, убедена е Тончева.

Великобритания води класацията като най-желана учебна дестинация за магистрите и бакалаврите. Дипломите оттам отварят врати в цял свят. Освен това предлагат огромно разнообразие от програми. Университетите в чужбина залагат на практиката. Платен или не, стажът в големи фирми е задължителна част от обучението. Именно това дава голямо предимство при намирането на работа. Студентите по журналистика в университета Салфорд до Манчестър, например, използват базата, студията и техниката на БиБиСи.

Във Великобритания годишните такси на университетите са скочили драстично – почти три пъти. От 3 375 паунда те вече са достигнала до 9 000 британски паунда. Въпреки това интересът на българските деца не е спаднал. Те разчитат на студенстките заеми. Срокът за изплащане е 30 години. Вноските започват да се внасят след като студентът се дипломира и започне да работи.

„Изплащате заема само, ако доходът ви е над 25 хиляди паунда годишно. И то ви удържат не повече от 10 процента от сумата – общо около 4 хиляди паунда“, разказаха за ПловдивУтре ученици от Музикалното училище в Пловдив, разучили възможностите за кандидатстване. По думите им, ако до 30 години не успеете да върнете заема, заетата сума се опрощава. 90 % от учениците са категорчни, че след обучението на Острова няма да се върнат в България.

Германия е втората желана страна за бъдещите студенти. Университетите там предлагат освен програми на немски, вече и на английски. На трето място е Холандия, където има разнообразни специалности и голяма възможност за стажове. В Дания българите учат безплатно както бакалавърски, така и магистърски програми. Проблемът обаче е прекалено високият стандарт.

От страните във Великобритания Шотландия е тази, която предлага обучение без такса, но само за бакалаврите.

За поколението на 30-годишните, които са опитали да се реализират в България, но не са доволни, консултантът препоръчва да запишат магистратура в чужбина. „Нека избират умно специалността. Да е по-конкретна, защото ще придобият знания в специфична област и шансовете за реализация са по-големи“, съветва Тончева. С изключение на Дания и Швеция навсякъде магистратурите са платени.

„Това, че децата ни у нас живеят в жилищата на родителите си е голяма грешка“, каза Тончева. „Създаваме инфантилни поколения, които очакват друг да поеме отговорността“, добавя консултантът. По думите й хора с образование, практика и самоуважение, работили в нормално общество, няма да търпят несправедливост в трудовата политика.