Да се промени ли законът за тютюнопушенето?

Архив София

02-10-2012, 10:06

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Според проекта на независимите депутати Гумнеров и Иванов трябва да се върне старият режим относно забраната за пушене. Това означава големите заведения да имат разделени зали за пушачи и непушачи, а малките да могат да избират по кой режим ще работят

В  парламента вече е внесен проект за промени в Закона за здравето, който предлага отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, пише  в анализ на в. "Монитор".

Негови автори са независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Забраната за тютюнопушенето беше въведена от 1 юни и важи за всички закрити обществени места, както и за открити летни театри, стадиони, детски площадки и др.

Според проекта на Гумнеров и Иванов трябва да се върне старият режим относно забраната за пушене. Това означава големите заведения да имат разделени зали за пушачи и непушачи, а малките да могат да избират по кой режим ще работят. Предвижда се още пушенето да бъде разрешено без разделение на местата в заведенията с изцяло нощен режим на работа.Депутатите отстояват промените с икономически причини. В мотивите им към промените се посочва, че забраната ще доведе до нови 30 хил. безработни, които собствениците на заведения ще бъдат "принудени да уволнят заради намалелия оборот".

Отделно те посочват и че загубите за държавния бюджет от мярката ще бъдат "не по-малко от 300 млн. лв". Не става обаче ясно по какъв начин са направили изчисленията. "Наложените от Закона за здравето забрани се оказаха недобре обмислени и неефективни, поради което тяхната отмяна е наложителна и в обществен интерес", казват още в мотивите си народните представители.Другото предложение на депутатите е всички приходи от акциза върху цигарите да отиват директно за здравеопазване, като по думите на Гумнеров става дума за 1.7 млрд. лв. годишно.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организиция: Не бива да се дава заден ход

Категорично се обявяваме против възможността да се разреши тютюнопушенето в някои нощни заведения, барове, дискотеки  и ресторанти. Смятаме, че пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места е едно от най-хубавите неща, които се случиха през последната година и ние доста закъсняхме с тази забрана за разлика от останалите европейски държави. Освен това въвеждането на тази мярка в други държави показва рязък спад в броя на инфарктите и инсултите още през първата година от приложението на закона. А в някои държави се наблюдава намаляване на броя на пушачите и броя изпушени цигари с до 80 процента още през първата година. Това е предостатъчно доказателство за ползата от закона за пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места, да не говорим, че не зная колко ще са загубите от намаления акциз в хазната, но зная колко са огромните ни разходи за лечение на онкологични и сърдечносъдови заболявания, които са свързани пряко с вредата от цигарения дим.Не мисля, че правилният начин е от една страна да разболяваме хората, а от друга – да генерираме средства в здравната каса, които да се използват за лечение. Тук трябват много сериозни мерки от страна на държавата – такава мерки, каквито са приложени в други държави и слава Богу и в България.Ние май ще се окажем първата държава в света, която най-напред въвежда закона, а след няколко месеца го отменя. Това е меко казано несериозно.То ще означава несериозно отношение и от страна на политиците към забрана, която самите те са гласували.

Кирил Гумнеров, независим депутат: Забраната трябва да падне

Законопроектът, който предлагаме, предвижда да се върне възможността за пушене на закрити обществени места - само в зали, които са обособени. Става дума само за дискотеки, ресторанти, питейни заведения, бистра, кафенета и барове. Забраната остава за хотели, хостели и други места за настаняване. Пълната забрана, която действа в момента, ще съсипе много хора. Тя няма да удари големите играчи в бранша. Този, който досега е печелил 100 млн. лв. годишно, сега ще печели 95 млн. лв. Но той спокойно може да си позволи да загуби 5 млн. лв.

Докато човек, който поддържа със семейството си едно малко заведение, загуби от оборота си 30-40% (а в момента реално спадът е над 50% в заведенията), това означава, че той ще трябва да прекрати бизнеса си. С фалитите на тези заведение на трудовата борса ще излязат много хора и то главно млади хора. Преди дни беше отчетено, че след влизане в сила на забраната от бранша са уволнени над 6000 души. И става въпрос за летния период, който трябва да е силен.

Убеден съм, че до януари вече 30 000 души от бранша ще са загубили работата си заради този закон, който не решава проблема с превенцията и отказването на хората от тютюнопушене. Със законопроекта предлагаме една промяна в сравнение с правилата, които действаха до 1 юни – собствениците на заведения до 70 кв. м. сами да решават дали в тях изцяло да се пуши, или не. Преди изискването беше до 50 кв.м. Това, което предлагаме като продължение, ще бъдат поправки в други закони. Смятаме, че местата, които са за пушачи, трябва да бъдат облагани с между 3-4 пъти по-висок данък, отколкото тези за непушачи. Другото, което предлагаме и ще заложим като поправка в закона за бюджета, е целият акциз от цигари да отива директно за здравеопазване. В момента от акциз на цигари се събират около 1,7 млрд. лв. на година. Ако тези пари се вложат в здравната система, където има постоянен недостиг от 100-200 млн. лв., за година и половина-две ще имаме едни 3 млрд. лв. преки инвестиции в този сектор – за модерна техника, за специалисти, медикаменти. Така на практика всички проблеми на здравната система ще бъдат решени.

Това е ход, който се надявам, че министърът на финансите Симеон Дянков ще подкрепи, защото друг вариант няма. На практика ние искаме да направим така – когато един пушач отива и си купува кутия цигари за 5 лв., около 4 лв. от тях са акцизи и данъци, които влизат в държавата. Тези 4 лв. директно да отиват в Националната здравно-осигурителна каса.