Сметката за референдума "Белене" излиза 40 млн. лв

Архив София

02-10-2012, 10:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

ГЕРБ смята, че идеята за е-вот в нета ще е по-евтина и по-масова

Референдумът за АЕЦ "Белене" ще струва около 40 млн. лева, пресметна депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров.

Идеята за допитване по електронен път не е лоша, призна депутатът. За него по този начин разходите ще бъдат по-ниски, а участието на хората - по-масово.

"След като социалистите успяха да съберат "криво, ляво" необходимите подписи за референдум за "Белене", управляващите смятат, че суверенът трябва да решава бъдещето на проекта, но след като допитването отчете и въпроса: "Кой ще плати сметката", каза Димитров пред bTV.

По закон референдумът трябвало да се проведе в рамките на три месеца, а това означавало – "декември, най-късно януари".

До отлагане на решението за започване на преговори с американски кандидат-инвеститора "Глобъл пауър консорциум", което трябваше да бъде разгледано в Народното събрание, се стигнало, защото преди това нямало яснота дали подписката на социалистите съдържа необходимия брой валидни подписи.

"Криво ляво БСП все пак успяха да съберат повече от 500 хил. подписа. Оказа се, че 25% от тези в подписката са невалидни – починали хора, такива с невалидни данни и т.н.", каза обаче народният представител.

По думите му от останалите около 540 хил. валидни подписи, не е ясно колко от хората зад тях знаят, че са попаднали в тази подписка.

"ГЕРБ ще спази закона. Референдумът трябва да бъде проведен", увери Доброслав Димитров.

По думиту му формулировката на въпроса обаче била най-ключовият момент.

"Аз може да съм "за" ядрената енергетика, но против "Белене", например – тогава да се подписвам ли, или не", попита той и отчете, че правната парламентарна комисия я очакват тежки дни, защото тя трябва да формулира въпроса за референдума.

По думите на народния представител от ГЕРБ три са важните въпроси, които трябва да бъдат зададени по време на дебатите в парламента: "Защо този проект не е бил изгоден преди години, а сега е изгоден?; Трябва ли българската държава да плати 40 млн. лева за един референдум, проверка на социалните нагласи на електората на БСП? и Кой ще плати за АЕЦ "Белене"?, завърши Доброслав Димитров.