ВМРО следи под лупа "Да опознаем миналото си"

Архив София

02-10-2012, 14:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Конференция в София готви нови обвинения срещу България за Холокоста, твърдят воеводите

Само след три дни в столицата ще бъде открита конференция под надслов: "Да опознаем миналото си", съобщиха от ВМРО.

Организаторите от "Хелзинкския комитет" са си поставили за цел да представят разработки за съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорието, по време на Втората световна война.

В програмата фигурират известни имена на български изследователи, както и на изследователи на Холокоста от различни иинститути по света.

"Интерес предизвиква името на Тодор Чепреганов от скандално известния Институт за национална история в Скопие. В предварителната програма присъства и името на Майкъл Беренбаум, авторът на Мемориалния център на Холокоста в Скопие и Мемориалния център на Холокоста във Вашингтон, който миналата година издаде книга на тема „Евреите в Македония по време на Втората световна война“ и предизвика разнопосочни реакции с изказванията си за ролята на България по отношение на македонските и беломорските евреи", пишат воеводите в писмо до медиите.

Конференцията идва на фона на дискусиите около скандалния филм "Трето полувреме", в който съдбата на евреите от Вардарска Македония е централна тема.

Според ВМРО това съвсем не е случайно. Тази конференция е част от цялата добре планирана антибългарска кампания, която тече в Македония и която вече се изнася и на наша територия.

В същото време, българският изследовател Спас Ташев публикува неоспорими доказателства за редица фалшификации на исторически материали, с които се хвърля измислена вина върху България.

Неговото име обаче не е сред гостите в програмата на конференцията. За сметка на това, приветствие ще произнесе Цецка Цачева, а се очаква официален представител и от Министерство на външните работи.

От ВМРО допълват, че ще следят със загриженост подготовката на конференцията и няма да спестят коментар при всеки изопачен исторически факт и за всяко несправедливо обвинение към България.