"Белене" има смисъл като BG проект, настоява Станишев

Архив София

02-10-2012, 15:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Лидерът на Столетницата се обяви против е-референдум

АЕЦ "Белене" има смисъл като български проект, защото държавата трябва да има контрол върху ядрената енергетика, настоя за пореден път лидерът на БСП Сергей Станишев.

Ползата, според него, при такъв модел би била, че няма една частна компания да изнася печалбата, а тези средства ще влизат в бюджета и токът ще е по-евтин за българите.

„Иначе ще се повтори случаят с двете централи в ТЕЦ-овете на "Марица Изток", продупреди червеният лидер.

По думите му въпросът за бъдещия референдум е формулиран в самата подписка и волята на тези над 700 000 български граждани трябва да бъде зачетена.

По закон НС може да редактира въпроса, но не да променя съдържанието му, е неговото мнение.
„Това, което чувам от ГЕРБ е тотална промяна на въпроса, срещу което ще се противопоставим категорично”, подчерта той.

"Ако се извадят всички изказвания на премиера Бойко Борисов за "Белене" от 2009 до днес ще се види, че той си върти позицията на 180 градуса - пълно отчаяние и объркване ", коментира Станишев. И продължи: какво се оказва - министърът на икономиката представя инвеститор, Цачева обявява, че ето сега НС внася решение, после премиерът се чуди какъв инвеститор след като ще има референдум. После пък ще се гласува на референдума, но електронно. Моля ви се, какво електронно гласуване след като половината българи нямат интернет, възрази Станишев на идеята на ГЕРБ.