Карлово чества двайсетгодишнината от създаването на 61-Стрямска механизирана бригада

Архив София

02-10-2012, 16:39

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Лидерът на СДС и кмет на града д-р Емил Кабаиванов бе домакин на тържествата

Лидерът на СДС  и кмет на Карлово д-р Емил Кабаиванов бе домакин на честванията, посветени на двайсетгодишнината от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Официални гости на тържествата в Карлово бяха началникът на щаба на отбраната генерал Симеон Симеонов и неговият заместник ген.-майор Йордан Йорданов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и бившите командири на поделението– бригадните генерали Тодор Вангелов и Кольо Милев.

Д-р Кабаиванов поздрави всички военнослужещи с празника и връчи юбилейна грамота, посветена на 175-годишнина от рождението на Васил Левски, на бригаден генерал Красимир Кънев, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Карловската бригада е най-голямото войсково подразделение на Сухопътните войски в България. Сформирана е на 2 октомври 1992 година, а на 19 ноември 1998 година получава името 61-ва Стрямска механизирана бригада - като достоен наследник на славните традиции на 28-и стремски полк, 21-ви средногорски полк, и стоманения юмрук на бившата Втора Армия – 11-а танкова бригада.

От създаването на бригадата досега 80 процента от личния й състав е участвал в стратегически мисии зад граница за опазване на мира в региона и по света.